Proč Polsko ohledně kvót couvlo? Upřednostnilo solidaritu s EU i migranty

Migranti v Chorvatsku

Migranti v Chorvatsku Zdroj: ctk/ap

Pro Polsko, které na rozdíl od ostatních zemí visegrádské čtyřky (V4 - Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) při jednání unijních ministrů vnitra hlasovalo pro zavedení kvót pro rozdělení uprchlíků v rámci Evropské unie, byla důležitější solidarita s migranty a s Evropou. Řekla to polská ministryně vnitra Teresa Piotrowská. Polsko kvóty pro rozdělení běženců podpořilo jako jediná země V4, ačkoli je dlouhodobě odmítalo.

„Dnes byla důležitější solidarita s uprchlíky a s Evropou. S visegrádskou skupinou to bývalo různé,“ prohlásila Piotrowská v Polské televizi.

Ministr pro evropské záležitosti Rafal Trzaskowski uvedl, že „jasný odpor by vedl k tomu, že bychom neměli vliv na rozhodnutí“. „Docílili jsme uznání našich podmínek,“ dodal. Polsku podle něj záleželo například na tom, aby mohlo mít kontrolu nad tím, jakých uprchlíků se ujme.

Přečtěte si více o hlasování:

Český ministr vnitra Milan Chovanec po schůzce se svými kolegy z unijních zemí v Bruselu řekl, že polskému postupu nerozumí. „Dohoda (visegrádských) premiérů byla jednoznačná, že budeme postupovat společně,“ řekl. Pro dnešek to podle něj znamenalo „krátkodobý konec Visegrádu“.

Polsko čekají za měsíc parlamentní volby. Podle průzkumů v nich současnou premiérku Ewu Kopaczovou ze středově-pravicové Občanské platformy čeká porážka. Největší šanci vyhrát má největší opoziční strana, národně-konzervativní Právo a spravedlnost, které se staví ostře proti přijímání uprchlíků pocházejících z muslimských zemí.