Prodej automobilů v Číně opět klesl, je nejnižší od roku 2012

Zdroj: ctk

Prodej automobilů v Číně se v říjnu meziročně snížil o 11,7 procenta na 2,38 milionu vozů. Zaznamenal tak nejvýraznější propad od začátku roku 2012. Oznámil to dnes čínský svaz výrobců automobilů (CAAM). Upozornil také, že čínský automobilový trh by mohl vykázat pokles i v celém letošním roce. Podle agentury Reuters by to byl první celoroční pokles minimálně od 90. let.

V říjnu prodej aut v Číně klesl již čtvrtý měsíc za sebou. V období od ledna do října se tak meziročně snížil o 0,1 procenta na 22,87 milionu vozů. V období od ledna do září přitom ještě čínský trh vykázal růst, a to 1,5 procenta na 20,49 milionu aut.

Čína je největším automobilovým trhem světa, v roce 2009 na tomto postu vystřídala Spojené státy. Země je důležitým odbytištěm i pro českou automobilku Škoda Auto.

CAAM dnes uvedl, že za poklesem čínského automobilového trhu stojí slabá spotřebitelská poptávka a zpomalování růstu čínské ekonomiky. V předchozích měsících svaz poukazoval také na negativní důsledky obchodního sporu mezi Čínou a Spojenými státy.