Protesty v Hongkongu se tříští. Někdo se vzdává, jiní drží hladovku

Demonstranti v Hongkongu trvají už řadu měsíců (snímek z poloviny října 2014)

Demonstranti v Hongkongu trvají už řadu měsíců (snímek z poloviny října 2014) Zdroj: CTK

Jedno z hlavních studentských hnutí, která organizují demonstrace v Hongkongu, zvažuje ukončení akcí v centru města. Následovalo by tak skupinu Occupy Central, která protesty ve městě vyvolala, ale tento týden se vzdala. Jiné hnutí kolem aktivisty Joshuy Wonga naopak zahájilo hladovku.

Hongkongská federace studentů se příští týden rozhodne, zda vyzve demonstranty k odchodu z ulic, přestože se jim nepodařilo dosáhnout cíle a prosadit přímé volby budoucího vůdce Hongkongu.

„Někteří lidé chtějí zůstat do poslední chvíle a my to respektujeme, nemůžeme ale okupovat ulice beze smyslu,“ řekla mluvčí federace Yvonne Leungová v místním rozhlase. „Rozhodneme nejpozději příští týden, jestli zůstat, nebo se stáhnout,“ dodala.

Federace je jednou z několika skupin, které organizují protesty usilující o posílení demokracie v této bývalé britské kolonii, která v roce 1997 přešla pod správu Číny.

Jiní studenti drží hladovku

Joshua Wong, osmnáctiletý vůdce jiného studentského hnutí s názvem Scholarism, který zahájil tento týden protestní hladovku, uvedl, že jeho skupina bude o dalším postupu s federací studentů diskutovat a bude s ní další kroky koordinovat.

Vůdci prodemokratického hnutí Occupy Central, které stálo u zrodu protestů, se již ve středu vydali policii a vyzvali studenty k opuštění protestních táborů.

Protesty trvají od srpna

V srpnu Peking odmítl požadavek obyvatel Hongkongu, aby si v příštích volbách v roce 2017 směli svobodně zvolit budoucího správce. Kandidáty musí nejprve nominovat a schválit většinou hlasů speciální výbor a až pak o nich budou moci hlasovat voliči. V početném nominačním výboru mají přitom převahu přívrženci čínské ústřední vlády.

Demonstrace začaly 28. září a v době, kdy vrcholily, přitáhly do ulic v některé dny až 100 tisíc lidí. Počet protestujících se ale postupně snižoval na nynějších pár stovek.