Proti brexitu protestovaly v Londýně desítky tisíc lidí. Lze prý zvrátit

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU Zdroj: ctk/ap

Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
Účastníci demonstrace za setrvání Británie v EU
5
Fotogalerie
V centru Londýna demonstrovaly desetitisíce převážně mladých odpůrců odchodu Británie z Evropské unie (brexitu), který britští voliči schválili v červnovém referendu. Pořadatelé protestního průvodu, který šel k sídlu parlamentu, věří, že brexit lze ještě zastavit. Podle organizátorů se na demonstraci sešlo kolem 40 tisíc lidí.

Ke stejnému počtu došla i stanice BBC, která usoudila, že přišlo rozhodně více lidí, než se očekávalo. Podle některých komentářů bylo ale účastníků méně než 40 tisíc. Úřady se k účasti nevyjádřily.

„Můžeme sejmout prst z tlačítka pro sebezničení a zabránit brexitu. A to odmítnutím, že referendum má hodnotu konečného rozhodnutí. Neopouštějme budoucí generaci. Demonstrujme, protestujme a zastavme brexit,“ řekl na facebooku jeden z organizátorů průvodu Keiran MacDermott. Narážel na skutečnost, že referendum není v zemi právně závazné a brexit musí ještě schválit parlament.

Podle herce Marka Thomase z řad pořadatelů britští zákonodárci by neměli podpořit odchod, který je podle něj výsledkem přehánění a překrucování, kterých se dopouštěli zastánci brexitu ohledně imigrace a financování EU.

„Přistoupili bychom na výsledek referenda, kdyby se odehrávalo v patřičné úrovni. Avšak bylo plné dezinformací,“ řekl AP Thomas v průvodu. „Rozhodli jsme se špatně kvůli lžím v kampani pro brexit,“ tvrdí také 37letá Casey.

„Ráno po hlasování jsem byl skutečně ohromen. Cítím se hluboce nejistý ohledně mé budoucnosti,“ vysvětlil agentuře Reuters svou účast v demonstraci 25letý Nathaniel Samson ze severního Londýna. Pro setrvání v EU hlasovalo v metropoli při plebiscitu 60 procent obyvatel.

Po oznámení výsledku referenda, který mnohé šokoval, se objevily spekulace o tom, co odchod z unie bude pro Brity vlastně všechno znamenat, uvedl deník The Independent. Dodal, že podle nové ankety 1,2 milionu voličů, kteří hlasovali pro brexit, toho nyní litují.

„Všichni vědí, že v případě nového referenda bychom hlasovali pro setrvání (v EU),“ věří podle AFP 82letý Nicholas Light. Skupina opozičních poslanců podle britského listu také v písemném prohlášení uvedla, že dosud neznámé podmínky, za jakých bude země vystupovat z EU a které Londýn teprve v příštích letech vyjedná s unií, musejí Britové schválit v dalším referendu.

Podle výsledků průzkumu agentury Ipsos Mori pro stanici BBC si 16 procent Britů, kteří se zúčastnili referenda, myslí, že Spojené království nakonec zůstane v unii.

Dalších 22 procent to považuje za možné. Téměř poloviny respondentů je pro předčasné parlamentní volby, aby otázky brexitu řešila nová vláda. To ovšem špičky vládních konzervativců, kteří referendum iniciovali, odmítají. Jsou odhodlané vyvést zemi za co nejlepších podmínek z unie, jak rozhodli občané v referendu.

Situace v Británii se nejspíš začne vyjasňovat až po 9. září, kdy se má oznámit jméno nástupce premiéra Davida Camerona v čele Konzervativní strany i britské vlády. Nový premiér nejprve vyzve parlament ke schválení brexitu, jak rozhodli lidé v plebiscitu. Poté zahájí formální kroky k vystoupení z EU, čímž začne proces vyjednávání podmínek odchodu a budoucích vztahů Británie s unií.

Záběry z průvodu účastníků demonstrace