Protiamerické protesty: Bangladéš zasáhla generální stávka

Generální stávka v Bangladéši

Generální stávka v Bangladéši Zdroj: profimedia.cz

Muslimové tvoří 90 procent obyvatel Bangladéše
Provozovatelé rikš se do stávky nezapojili
Protesty probíhaly už v pátek
Před víkendem doško k potyčkám demonstrantů s policií
4
Fotogalerie
Většina škol, obchodů a úřadů v Bangladéši dnes zůstala zavřených v rámci celonárodní generální stávky, kterou na dnešek vyhlásila různá islámská uskupení. Protestují tak proti americkému filmu hanobícímu islámského proroka Mohameda i proti sobotnímu policejnímu zásahu proti demonstrantům vyjadřujícím odpor vůči snímku Nevinnost muslimů.

V ulicích metropole Dháky dnes podle agentury AFP hlídkují tisíce policistů. Kolem čtyř desítek islamistických aktivistů bylo krátce zadrženo poté, co se pokusili postavit barikádu na jedné z hlavních tříd a házeli kameny na policisty, oznámil policejní šéf Abul Kašem.

Po celé Dháce, včetně diplomatické čtvrti, bylo podle něj rozmístěno kolem 10 tisíc policistů a příslušníků elitních jednotek rychlého nasazení.

V sobotu se stovky lidí sešly v Dháce na zakázané demonstraci proti kontroverznímu americkému nízkorozpočtovému filmu. Policie se je snažila rozehnat obušky a slzným plynem, demonstranti házeli na policisty kamení a zapalovali auta. Střety si údajně vyžádaly na 50 zraněných.

Už v pátek po hlavních modlitbách se v Dháce shromáždilo 10 tisíc lidí na protestní demonstraci. Bangladéšská vláda film Nevinnost muslimů odsoudila a zablokovala přístup na portál YouTube, na němž byly umístěny ukázky z filmu.