Protievropská strana UKIP získala druhé křeslo v britském parlamentu

UKIP získala druhé křeslo v britském parlamentu. Obsadí ho Mark Reckless (na snímku)

UKIP získala druhé křeslo v britském parlamentu. Obsadí ho Mark Reckless (na snímku) Zdroj: ITV@Twitter

Britská protievropská Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) jasně vyhrála další doplňovací volby v Anglii a získala druhého poslance v britském parlamentu Stranu tam bude opět zastupovat přeběhlík od vládních konzervativců. Výsledek čtvrtečního hlasování je považován za chmurnou předpověď pro stranu premiéra Davida Camerona před květnovými parlamentními volbami.

Kandidát UKIP Mark Reckless získal 42 procent hlasů, zatímco vládní konzervativci 35 procent, opoziční labouristé 11,7 procenta a liberální demokraté, kteří tvoří s konzervativci vládní koalici, dokonce jen jedno procento hlasů, upřesnil web BBC. Volební účast byla 51 procent.

Vítěz po oznámení výsledků dnes prohlásil, že UKIP se prosadila jako radikální strana, která vyjadřuje obavy dělnické a střední třídy. „Když UKIP může vyhrát zde, může vyhrát v celé zemi,“ řekl třiačtyřicetiletý Reckless v dosavadní baště konzervativců nedaleko Londýna.

Výrokem o imigrantech Reckless naštval i vlastní stranu

V kampani se zaměřil na omezování přistěhovalectví, které trápí mnohé Brity. Tvrzením, že by UKIP v případě svého vládnutí nejspíš vyzvala k odchodu ze země polské a všechny další imigranty ze zemí EU, nebo aspoň omezila jejich pobyt v Británii, ale Reckless popudil i vlastní stranu. UKIP ujistila, že není pro vyhazování občanů jiných zemí EU, kteří jsou v Británii legálně.

Doplňující volby se konaly v obvodě Rochester a Strood jihovýchodně od Londýna poté, co Reckless v září opustil konzervativce a přestoupil k UKIP. V hlasování porazil kandidátku Cameronovy strany rozdílem téměř 3000 hlasů. Cameron později na svém Twitteru prohlásil, že je připraven ztracené obvody získat zpět na svou stranu.

UKIP přitahuje zklamané konzervativce i labouristy

Z Konzervativní strany takto přešlo k UKIP v posledních měsících již několik poslanců a dalších osobností. Vůbec první místo v britském parlamentu obsadila UKIP, která požaduje rychlý odchod země z Evropské unie a výrazné omezení počtu přistěhovalců, v říjnových doplňovacích volbách v anglickém obvodě Clacton.

„Když vyhraji, výrazně se změní nahlížení lidí na UKIP. Lidé si uvědomí, že jsme věrohodní a že jsme stranou, která může příští rok vyhrát mnoho míst v parlamentu,“ řekl Reckless ještě před volbami. Svůj zářijový přechod k UKIP vysvětlil tím, že přestal věřit Cameronovu slibu, že v případě svého znovuzvolení prosadí v EU skutečné reformy. Je také pro ráznější postup proti přistěhovalectví.

Imigrace jako hlavní téma

„Postoj UKIP k imigraci je zcela jasný. Potřebujeme vyřešit naše hranice, ale to nemůžeme, dokud zůstáváme v Evropské unii,“ citoval dnes deník The Guardian mluvčího UKIP.

Agentura Reuters předpověděla, že Recklessovo vítězství prohloubí mezi evropskými partnery obavy z možného odchodu Británie z EU a bude také vážnou ranou pro Camerona, který nařídil své straně zmobilizovat k udržení Rochesteru veškeré síly. Premiér tento volební obvod v minulých týdnech pětkrát osobně navštívil.

Vedení nacionalistické strany UKIP, která vznikla v roce 1993 a letos na jaře vyhrála volby do Evropského parlamentu v Británii, nyní věří v úspěch i v nadcházejících parlamentních volbách. Zatím se jí daří získávat stále více voličů, kteří dosud hlasovali pro konzervativce a labouristy, ale cítí se těmito hlavními tradičními stranami zklamáni.

Stále více voličů láká hlavně protiimigrační rétorika UKIP. „Myslím, že je jich v této zemi příliš,“ řekl agentuře AFP k počtu cizinců v Británii 67letý Keith Mye, který se odklonil od labouristů. „Velkou obavou lidí je ztráta identity,“ tvrdí majitel knihkupectví v Rochesteru Bob Peters. „Rasismus je hnacím motorem a mnoho lidí neví, jakou mají identitu,“ komentovala 56letá místní obyvatelka Lucy transparent s nápisem „To je naše země, volte UKIP k jejímu získání zpět“, který nesli po ulici dva aktivisté.