Protiislámská výstava vyprovokovala střelbu

Policisté na místě střelby

Policisté na místě střelby Zdroj: ctk

Američtí odpůrci islámu píchli do vosího hnízda. Jejich výstava karikatur Mohameda vyvolala v neděli odvetnou akci dvou ozbrojených útočníků, které zasahující policie vzápětí zastřelila.

Vše se seběhlo na akci pořádané hnutím Americká iniciativa na obranu svobody, jejíž šéfka Pamela Gellerová je v USA dobře známou blogerkou a bojovnicí proti islámu. Součástí výstavy a zároveň konference, uspořádané v kulturním centru v texaském Garlandu, bylo i vyhlášení vítěze soutěže o nejlepší karikaturu proroka Mohameda. Autor vítězné kresby má obdržet odměnu deseti tisíc dolarů. Mezi pozvanými byl například nizozemský politik a šéf Strany za svobodu Geert Wilders, známý svými protimuslimskými a xenofobními postoji, který přirovnává korán k Hitlerově knize Mein Kampf.

Když se akce chýlila ke konci, přijeli ke vchodu do budovy dva muži a z auta začali pálit po členech ostrahy. Ta byla spolu s policií na konferenci prozíravě povolána s ohledem na provokativní charakter akce. „Všude začala pobíhat policie,“ sdělovala novinářům jedna z návštěvnic, jež byla v době střelby právě na odchodu. „Křičeli na nás, ať běžíme tak rychle, jak jen můžeme, zpátky do budovy.“

Konfrontace. Na Nezobrazitelného varování „Mne nesmíš kreslit!“ reaguje ilustrátor „Právě proto tě kreslím“, a to mu v texaském Garlandu vyneslo palmu vítězství a deset tisíc dolarůKonfrontace. Na Nezobrazitelného varování „Mne nesmíš kreslit!“ reaguje ilustrátor „Právě proto tě kreslím“, a to mu v texaském Garlandu vyneslo palmu vítězství a deset tisíc dolarů | Repro pamelageller.com Konfrontace. Na Nezobrazitelného varování „Mne nesmíš kreslit!“ reaguje ilustrátor „Právě proto tě kreslím“, a to mu v texaském Garlandu vyneslo palmu vítězství a deset tisíc dolarů

„Policisté proti ozbrojencům zakročili a usmrtili je,“ uvedl později starosta Garlandu bez bližších podrobností. Na místo pak byla přivolána skupina pyrotechniků, kteří prohledali auto útočníků kvůli možným výbušninám.

Pamela Gellerová nyní na svém blogu kritizuje „zbabělý počin“ britského deníku Daily Mail, který na fotografiích z místa činu karikatury v pozadí začernil, očividně ve snaze vyhnout se konfrontaci s muslimy. „Kreslíme Mohameda, protože to je naše nezadatelné právo, zakotvené v prvním článku Ústavy USA,“ prohlásila po incidentu Gellerová.

Rozporuplná aktivistka
Pamela Gellerová (56) od roku 2005 tvrdě brojí proti islámu. Proslavila se před pěti lety, kdy se veřejně postavila proti plánovanému vybudování Centra muslimské komunity v New Yorku poblíž místa, kde stávalo Světové obchodní centrum. Rozporuplné reakce vyvolala letos v dubnu, když nechala polepit autobusy v několika městech USA protimuslimskými slogany. Prezentuje se jako bojovnice za svobodu slova, ale kritici ji označují za bigotní a poněkud demagogickou.