Proud imigrantů přes Rakousko do Německa slábne

Migranti v Mnichově

Migranti v Mnichově Zdroj: ctk/ap

Z Rakouska do Německa přešlo v pátek 2000 běženců, o 1700 méně než ve čtvrtek. Oznámila to německá policie. Už druhý den v řadě se tak výrazně snížil počet uprchlíků, kteří rakousko-německou hranici překračují. Policie dnes počítá s příchodem dalších uprchlíků, vlaky s nimi však bude odklánět od Mnichova kvůli začátku pivního festivalu Oktoberfest.

I přes odklon vlaků s běženci očekává německá policie, že jen za dnešní dopoledne dorazí do Mnichova přinejmenším 150 uprchlíků. Na mnichovském hlavním nádraží proto vznikly dva koridory, které mají oddělit návštěvníky Oktoberfestu od běženců. Bavorské úřady tak chtějí zabránit vzniku možných konfliktů.

Německé úřady stále řeší, jak oddělit uprchlíky před občanskou válkou od lidí, kteří do země přicházejí z ekonomických důvodů. Lidé, kteří nejsou ve svých zemích perzekuováni, totiž zatěžují německý azylový systém a podle úřadu brání v účinné pomoci těm, kteří ji skutečně potřebují.

Především se to týká běženců z Balkánu, protože Albánci jsou druhou nejpočetnější skupinou mezi imigranty, tvoří zhruba čtvrtinu z nich. Německo přitom považuje Albánii za bezpečnou zemi, kde lidé nejsou z politických důvodů pronásledováni. Podle údajů ministerstva vnitra je navíc obtížné odmítnuté žadatele o azyl odsunout, protože využívají všech právních možností, aby návratu do vlasti zabránili.

Charitativní organizace Caritas nyní navrhla, aby odmítnutí žadatelé o azyl dostávali pobídku ve výši 1000 eur (27 tisíc korun) za to, že Německo dobrovolně opustí. Návrh se ale setkal s kritikou, představitelé německých azylových úřadů se obávají, že takové opatření bude spíš působit jako další pobídka pro cestu do Německa.