Provoz čínských letišť je ochromen. Probíhá tam ostrá střelba

Čína zahájila rozsáhlé vojenské manévry, které způsobují výrazná zpoždění civilních letů ve finanční metropoli Šanghaji a na dalších letištích na východě země. Vojenské cvičení se odehrává především u čínského pobřeží ve Východočínském moři a armáda při něm používá ostrou palbu.

Dalšími oblastmi, kde se manévry konají, je Tonkinský záliv v Jihočínském moři a Žluté moře. Kvůli manévrům byl prakticky zastaven provoz na 19 letištích ve východní a jižní Číně. Patří mezi ně i dvě hlavní šanghajská letiště, která denně odbaví desetitisíce pasažérů.

Manévry, které jsou podle analytiků plánovány delší a rozsáhlejší než v minulých letech, přicházejí v době panujícího napětí ve vztazích mezi Čínou a Japonskem i dalšími asijskými státy. Čína se svými sousedy vede spory o území ve Východočínském a Jihočínském moři.

Stovky leteckých spojů do východní Číny a z ní byly zrušeny nebo opožděny také v předešlých dnech. Státní média varovala, že v následujících několika týdnech se bude stejná situace opakovat - ale tehdy nevysvětlily proč.