Průmyslové zakázky v Německu v říjnu prudce stouply

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Průmyslové zakázky v Německu v říjnu meziměsíčně stouply o 5,2 procenta, tedy nejprudším tempem od loňského března. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo hospodářství. Vzestup výrazně překonal odhad analytiků, kteří čekali nárůst o pouhých 0,8 procenta po revidovaném propadu o 4,6 procenta v předchozím měsíci. K říjnovému růstu výrazně přispěly zakázky z ostatních členských zemí eurozóny, které se zvýšily téměř o devět procent. Domácí objednávky stouply pouze o 1,4 procenta.

Údaje podle agentury Reuters naznačily překvapivou odolnost německé ekonomiky, které podle mnoha odborníků hrozí recese. „Průmysl je zjevně v lepším stavu, než se předpokládalo. Toto však není začátek nového vzestupu. Ukazatele důvěry jsou na to příliš negativní,“ uvedl ekonom Ralph Solveen ze společnosti Commerzbank.

Řada ekonomů tvrdí, že německá ekonomika se nachází na pokraji recese kvůli dluhové krizi v eurozóně. Ta má negativní dopad na podnikatelskou i spotřebitelskou důvěru a začíná se projevovat v reálné ekonomice. „Pomáhá to zmírnit obavy, že ve čtvrtém čtvrtletí již vstupujeme do recese. Není to však nový trend,“ řekl k dnešním údajům hlavní ekonom firmy Berenberg Holger Schmieding. „Zahraniční zakázky v budoucnosti klesnou. Nejsou tu žádné důvody k euforii,“ dodal.

Německá vláda v říjnu snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na zhruba jedno procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Odhad letošního růstu zhoršila pouze mírně na 2,9 procenta ze tří procent.

Německá ekonomika loni díky silnému vývozu vzrostla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá řada českých firem.