Průzkum: Alternativu pro Německo podporuje čtvrtina voličů

Alternativa pro Německo

Alternativa pro Německo Zdroj: profimedia.cz

Nová německé euroskeptická strana Alternativa pro Německo má potenciál získat ve volbách téměř čtvrtinu hlasů. V průzkumu, který zveřejnil server Welt.de se sedm procent respondentů vyjádřilo, že bude stranu volit určitě. Dalších sedmnáct procent volbu alternetivy zvažuje.

Průzkum provedený pro list Welt am Sonntag“ ukazuje významný růst počtu sympatizantů strany Alternativa pro Německo. 24 procent Němců si dokáže představit, že dá straně v parlamentních volbách hlas. V anketě odpovědělo“ano, rozhodně sedm procent tázaných a 17 procent odpovědělo ano, možná“. 59 procent respondentů však uvedlo, že euroskeptickou stranu rozhodně volit nebude. Zbytek oslovených respondentů je zatím nerozhodný.

K alternatativě se hlásí zejména levicoví voliči, může tak ubrat významnou část hlasů FPD a SPD. Šéf statistické společnosti Infratest Richard Hilmer k průzkumu řekl, že pokud bude krize pokračovat, tak počet příznivců alternativy bude ještě narůstat. Rozhodující pro podporu alternativy bude podle Hilmera postoj občanů k politice kancléřky Merkelové a ministra financí Wolfganga Schaeubleho. „Pokud občané budou i nadále důvěřovat kancléřce a ministru financí, euroskeptici pohoří. Když začnou lidé o jejich modelu řešení krize pochybovat, tak to alternativě přihraje další voliče.“

Berlínský politolog Oskar Niedermayer je k šancím alternativy skeptický. Nevěří, že strana ve všeobecných volbách přeskočí pětiprocentní hranici.

Německá alternativa chce návrat k marce

V Německu zbývá půl roku do voleb, ve kterých se rozhodne, zda bude pokračovat vláda Angely Merkelové, nebo se k moci dostanou socialisté. Kancléřce přitom může ublížit nová euroskeptická strana sázející na nespokojenost Němců s různými záchrannými projekty v eurozóně. Alternativa pro Německo (AfD) si vytyčila jediný hlavní cíl – návrat k marce. Aktuální průzkumy ukazují, že šance partaje vůbec nejsou zanedbatelné. O její podpoře uvažuje jeden ze čtyř Němců. Mimořádnou pozici má uskupení ve věkové kategorii 40 až 49 let, ve které se k ní kloní čtyřicet procent lidí, kteří dosud hlasovali hlavně pro koaliční CDU/CSU nebo FDP. To je i případ lídra strany Bernda Luckeho, který byl až do roku 2011 členem křesťanských demokratů.