Průzkum: Poláci nechtějí do eurozóny

euro, Polsko

euro, Polsko Zdroj: profimedia.cz

Už za dva roky se Poláci možná budou rozhodovat o tom, zda chtějí přijmou euro. Nyní to vypadá, že by většina z nich řekla společné evropské měně ne. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, o kterém v úterý informovala polská média. Jde přitom už o druhý průzkum z poslední doby, který ukazuje silnou antipatii Poláku k euru.

Jen 32 procent dotázaných uvedlo, že chtějí jednotnou evropskou měnu. Dalších 62 procent se vyslovilo proti euru a zbytek na tuto záležitost nemá vyhraněný názor, napsal deník Rzeczpospolita.

Agentura pro výzkum veřejného mínění Homo Homini se dotazovala 1067 dospělých Poláků 22. března, tedy v době, kdy člen eurozóny Kypr usiloval o získání finanční pomoci EU, jež by ho dostala z potíží.

Polský prezident Bronislaw Komorowski minulý měsíc uvedl, že o tom, zda vstoupí nebo nevstoupí do sedmnáctičlenné eurozóny, by Polsko mohlo rozhodnout po všeobecných volbách v roce 2015. Země s 38 miliony obyvatel se zavázala přijmout euro na základě dohody o vstupu do EU z roku 2004; ta ovšem nespecifikuje, kdy se tak má stát.

V nedávném průzkumu agentury TNS se proti přijetí eura vyslovilo 37 procent dotazovaných Poláků. Dalších 22 procent si myslí, že do měnové unie není třeba spěchat. Více než dvě třetiny se pak obávají, že přijetí eura zhorší hospodářskou situaci Polska.