Průzkum: Šéfové firem jsou pesimističtí, bojí se útlumu v Číně nebo geopolitické krize

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Šéfové firem z celého světa jsou ohledně globálních hospodářských vyhlídek nejpesimističtější za poslední tři roky. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila konzultantská společnost PwC. Firemní šéfové se obávají celé řady hrozeb, od ekonomického útlumu v Číně, přes nárůst regulace a kybernetická rizika po geopolitické krize v čele se vzestupem džihádistického hnutí Islámský stát na Blízkém východě.

Podle ankety, kterou PwC pravidelně zveřejňuje před výročním zasedáním Světového ekonomického fóra v Davosu, věří ve zlepšení globální ekonomiky v tomto roce jen 27 procent výkonných šéfů. Proti loňskému průzkumu to bylo o deset procentních bodů méně a nejméně od roku 2013. Průzkum rovněž zjistil, že podle 66 procent šéfů musí jejich podniky čelit více hrozbám než před třemi lety, což bylo o osm procentních bodů více než před rokem.

Důvěra v růst globální ekonomiky v příštích 12 měsícíchDůvěra šéfů firem v růst globální ekonomikyDůvěra šéfů firem v růst globální ekonomiky | http://www.pwc.com/ceosurvey

Obavy o globální ekonomiku se nyní zkombinovaly s výrazně zvýšeným kolísáním na finančních trzích a s geopolitickými problémy, což podkopalo důvěru firem a vyvolalo otazníky ohledně jejich letošních rozvojových plánů, uvedl šéf PwC Dennis Nally. „Když se to všechno sečte, není výhled pro tento rok tak povzbudivý, jak mnozí z nás doufali,“ řekl Nally agentuře AP.

Důvěra šéfů firem v růst jejich vlastního byznysu v příštích 12 měsícíchDůvěra šéfů firem v růst jejich vlastního byznysuDůvěra šéfů firem v růst jejich vlastního byznysu | Repro PwC

Průzkum PwC se zakládá na rozhovorech se 1409 firemními šéfy z 83 zemí z různých odvětví z období od konce září do počátku prosince. Nally uvedl, že kdyby se anketa konala počátkem ledna, byly by její výsledky ještě chmurnější.