Průzkum: většina Němců by zemi napadené Ruskem vojensky pomoci nechtěla

Příslušníci ukrajinské armády

Příslušníci ukrajinské armády Zdroj: ctk

Důvěra Němců v Severoatlantickou alianci (NATO) klesá a většina by jich východnímu partnerovi z aliance proti ruskému útoku vojensky nepomohla. Vyplývá to výsledků průzkumu, který uskutečnil americký ústav Pew Research Center. Podle něj navíc necelá třetina německých dotázaných připisuje největší odpovědnost za ukrajinskou krizi Rusku.

Sondáž, provedená v osmi členských státech NATO, mimo jiné rovněž ukázala, že jen 39 procent dotázaných si myslí, že hlavní odpovědnost za ukrajinskou krizi leží na Rusku.

Podle výsledků ankety by jen 38 procent Němců bylo pro nasazení spolkové armády, kdyby Rusko vstoupilo do „vážného vojenského konfliktu“ s některou východní členskou zemí NATO.

Naproti tomu pro nasazení své armády v takovém případě se vyslovilo 56 procent dotázaných občanů Spojených států. V Polsku prý kladně odpovědělo 48 procent respondentů.

DPA si na základě průzkumu všímá klesajícího kladného hodnocení NATO mezi Němci. Zatímco v roce 2009 jich mělo na alianci pozitivní názor ještě 73 procent, nyní je to už jen 55 procent.

Z osmi států NATO, v nichž Pew Research Center mínění sondoval, byl nejvyšší kladný postoj k alianci v Polsku, a to 74 procent.

In NATO Countries, Russia Bears Largest Share of Blame for Violence in Ukraine

Ústav se dotazoval v Británii, Francii, Itálii, Kanadě, Německu, Polsku, Spojených státech a ve Španělsku, ale také v Rusku a na Ukrajině.

Pokud jde o Rusy, jejich negativní názor na Severoatlantickou alianci a Západ vzrostl. Dobré mínění o NATO jich má pouze 12 procent a o Evropské unii 31 procent.

Russians Hold Very Negative Views of U.S. and NATO