První kolo vyhrál Romney

Romney si nominaci strany zajistil po vyčerpávajících stranických primárních volbách na konci května. Sjezd mu ji formálně potvrdil a Romney ji podle zvyklostí přijal. Mimo jiné to znamená, že podle amerických volebních pravidel již může čerpat peníze, které získal on nebo jeho strana na hlavní volební kampaň.  (Foto ČTK)

Romney si nominaci strany zajistil po vyčerpávajících stranických primárních volbách na konci května. Sjezd mu ji formálně potvrdil a Romney ji podle zvyklostí přijal. Mimo jiné to znamená, že podle amerických volebních pravidel již může čerpat peníze, které získal on nebo jeho strana na hlavní volební kampaň. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Osvědčená poučka k analyzování televizních debat před americkými prezidentskými volbami radí vypnout zvuk záznamu a soustředit se na řeč těla kandidátů. V Coloradu to při prvním střetnutí mezi Barackem Obamou a Mittem Romneym byl republikán, kdo působil uvolněněji a debatu odlehčoval pečlivě načasovanými poznámkami.

Současný prezident naproti tomu působil profesorským dojmem a měl dost práce ubránit se Romneyho útokům a přitom se nenechat zahnat do defenzivy.

Romney předvedl lepší výkon podle diváků, novinářů i politických poradců. „Romney vylepšil vnímání svých potenciálních prezidentských schopností,“ shrnula převládající názor pro agenturu Bloomberg profesorka politické komunikace Kathleen Jamiesonová. „Obamův výstup byl adekvátní, ale nevyrovnal se mu,“ dodala.

Během devadesáti minut odpovídali oba kandidáti na šest otázek z oblasti domácí politiky, tři z nich se týkaly ekonomiky, jedna poskytování zdravotní péče. Na faktickou debatu byl lépe připravený Romney, který potřeboval rozptýlit obavy nerozhodnutých voličů ze svých ekonomických plánů, které jsou podle demokratů radikální a pro střední třídu devastující. Příliš mnoho o svých návrzích daňových škrtů nebo vládních regulacích ale neprozradil. Například o návrhu daňových úlev pro vyšší třídu, která by federální kasu ochudila o několik bilionů dolarů, prohlásil, že to nikdy nebyl jeho plán.

Podle Obamy, který se během debaty často díval přímo do kamery a mluvil tak přímo k publiku, by voliči měli věnovat patřičnou pozornost tomu, že se Romney zdráhá prozradit své přesné plány. Republikán nicméně Američanům předložil jasnou tezi.

Nejisté hospodářské oživení a vysoká nezaměstnanost podle něj jednoznačně ukazují, že politika současného prezidenta nefunguje a Romney to může změnit. Americká média sérii debat s oblibou pojímají jako boxerský zápas. Podle této alegorie první kolo vyhrál Romney a před druhým gongem je v lepší výchozí pozici. „Volby mu to zázračně nevyhraje, ale je zpátky ve hře,“ říká Dan Schnur, bývalý poradce senátora Johna McCaina.