První mrazy zastihly v Německu ve stanech 42 tisíc uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků

Ilustrační foto uprchlíků Zdroj: ctk/ap

Kolem 42 tisíc migrantů žije v Německu nadále ve stanech, které nechrání své obyvatele před nízkými teplotami. Vyplývá to z průzkumu deníku Die Welt mezi jednotlivými spolkovými zeměmi. Před nadcházející zimou chtějí zemské vlády stany uzpůsobit mrazivému počasí, ne všechny to prý ale zvládnou.

Naopak v Sársku či Durynsku nežijí ve stanech žádní migranti. Celkový počet 42 tisíc osob žijících ve stanech se přitom týká pouze zařízení spolkových zemí, další tisíce migrantů obývají do mrazivých dnů nevhodné ubikace, které poskytují jednotlivé obce. V ubytovacích zařízeních spolkových zemí je celkem 305 tisíc migrantů.

Většina spolkových zemí tvrdí, že se chystá stany zateplit ještě před příchodem zimy. Například Berlín ale připustil, že to pravděpodobně nestihne, a několik stovek migrantů tak bude muset přenocovat ve stanech i při nízkých teplotách. Pro jejich ubytování v budovách totiž chybějí kapacity.

Podle vládní prognózy přijde letos do Německa až 800 tisíc běženců, což je oproti loňsku asi čtyřnásobek. Mnohé odhady ale hovoří o tom, že by do Německa mohlo letos dorazit až 1,5 milionu migrantů.

Zásah Ruska mír v Sýrii pouze oddálí, říká analytička Irena Kalhousová