První Putinova zahraniční cesta vedla do Minsku

Vladimir Putin zamířil na své první zahraniční cestě ve staronovém úřadu za Alexandrem Lukašenkem

Vladimir Putin zamířil na své první zahraniční cestě ve staronovém úřadu za Alexandrem Lukašenkem Zdroj: profimedia.cz

Staronový ruský prezident Vladimir Putin dnes v rámci své první zahraniční cesty přiletěl do Běloruska. Na letišti v Minsku ho podle agentury DPA uvítal jeho běloruský protějšek Alexandr Lukašenko, který je považován za posledního diktátora Evropy. Podle oficiální zprávy Kremlu má návštěva symbolizovat "zvláštní charakter" vztahů mezi oběma sousedními zeměmi.

Putin na schůzce s Lukašenkem jednali mimo jiné o ekonomických záležitostech a nové půjčce, kterou by měla Moskva Minsku poskytnout.

„Bělorusko zůstává věrným přítelem Ruska,“ prohlásil Lukašenko po schůzce s ruskou hlavou státu. Také řekl, že s pomocí Moskvy získá jeho země brzy „nejmodernější jadernou elektrárnu na světě“. Svůj první nukleární energetický komplex i přes velké protesty Litvy plánuje Bělorusko postavit nedaleko hranic s touto unijní zemí. Z Běloruska v pátek odletí Putin do Berlína a po několik hodinách v německé metropoli odcestuje ještě do Paříže.

O prvním cíli Putinovy zahraniční cesty po návratu do Kremlu se dlouho spekulovalo. Původně plánovanou návštěvu květnového summitu skupiny G8 v americkém Camp Davidu prezident odvolal, do sousedního Kazachstánu za sebe poslal premiéra Dmitrije Medveděva.