Putin: Bez Asada syrskou krizi nevyřešíme, jinak zemi čeká osud Libye

Manifestace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada

Manifestace na podporu syrského prezidenta Bašára Asada Zdroj: ctk/ap

Syrskou krizi je možné řešit jen upevněním státní moci v této zemi. V rozhovoru, který bude v neděli vysílat americká televize CBS, to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Úryvky interview stanice ve čtvrtek zveřejnila na svém webu.

Rusko je dlouholetým spojencem syrského prezidenta Bašára Asada a v poslední době výrazně zvýšilo dodávky zbraní do Sýrie. Moskva tvrdí, že cílem posílení její vojenské přítomnosti není podpora Asada, ale boj proti Islámskému státu. O ruských záměrech na Blízkém východě chce v pondělí s Putinem v New Yorku hovořit americký prezident Barack Obama.

„Neexistuje žádná jiná cesta, jak syrskou krizi vyřešit, než upevnění existujících státních institucí a pomoc těmto institucím v boji s terorismem,“ řekl ruský prezident. Zároveň konstatoval, že syrské vedení „je třeba povzbuzovat k dialogu se zdravou částí opozice v zájmu provedení reforem“.

V opačném případě Sýrii čeká osud Libye, řekl Putin. „Likvidace legitimní vlády vytvoří situaci, kterou vidíme v jiných částech regionu, například v Libyi, kde se rozpadly státní instituce. Podobnou situaci bohužel vidíme i v Iráku,“ dodal Putin.

Putin se chystá mluvit o Sýrii v OSN

Situace v Sýrii má být v pondělí hlavním tématem Putinova projevu na schůzi Valného shromáždění OSN. Americká média očekávají, že ruský prezident přednese nové návrhy na řešení syrské krize.

Rusko dnes ústy Ilji Rogačova z ministerstva zahraničí naznačilo, že by „teoreticky“ mohlo být ochotno se přidat ke koalici vedené Spojenými státy proti Islámskému státu. Ale pokud budou splněny jeho podmínky: do společného boje proti IS bude zapojen i ruský spojenec v Damašku Bašár Asad a mezinárodní vojenská operace v Sýrii bude mít mandát od OSN.