Putin buduje euroasijské hospodářské impérium

Rusko

Rusko

Rusko, Bělorusko a Kazachstán, které spolu tvoří celní unii, učinily krok k prohloubení ekonomické integrace. Jejich prezidenti se dohodli na vytvoření Euroasijského hospodářského svazu. Uskupení, které je zřejmě inspirované Evropskou unií, má vzniknout do roku 2015.

O projekt se zajímají i Kyrgyzstán a Tádžikistán. Rusko chce do bloku už delší dobu vlákat také Ukrajinu. Premiér federace Vladimir Putin ovšem popírá, že by svou iniciativou obnovoval Sovětský svaz.

Ekonomické sjednocování tří zemí pokračuje průběžně. Od ledna se má celní unie změnit na jednotný hospodářský prostor. V té době by také měla začít fungovat komise, která bude na integraci dohlížet. V plánovaném svazu by pak mohla dokonce platit společná měna.

„Toto bude bezpochyby rozhodný krok pro budoucnost našich zemí,“ řekl ruský prezident Dmitrij Medveděv v televizním vystoupení. Nevyloučil, že svaz by vzniknout ještě dřív, než v roce 2015. „Jestliže budou podmínky, můžeme se pohnout rychleji,“ uvedl.

Možná inspirace Evropskou unií

Myšlenka vzniku svazu je součástí Putinovy přípravy na návrat do Kremlu. Podle některých analytiků potřebuje premiér před Rusy ospravedlnit dohodu, že bude znovu kandidovat na prezidenta. Je si přitom vědom toho, že plán, zavánějící velmocenskými ambicemi, hodně obyvatel země osloví.

„To, že se Rusko věnuje vytváření originálního projektu, podobného Evropské unii, ale poučeno jejími akcemi, je jasná zpráva Západu a zbytku světa, že Rusko chce povýšit svoje ekonomické zájmy z národní úrovně na nadnárodní,“ citoval server Russia Today odborníka na mezinárodní vztahy Alexandra Selivanova. Jestli zůstane euroasijský svaz pouze hospodářskou unií nebo se stane i unií politickou, zatím zůstává podle expertů otázkou.