Putin do USA nepojede, prý na to nemá čas

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Novináři, analytici a američtí republikáni byli zvědaví na to, jak koncem budoucího týdne dopadne první prezidentské setkání Baracka Obamy a Vladimira Putina. Schůzka byla netrpělivě očekávána zvlášť poté, co v březnu kvůli zapnutému mikrofonu unikl citlivý rozhovor Obamy s tehdejším šéfem Kremlu Dmitrijem Medveděvem o protiraketové obraně. Představitel Bílého domu po něm chtěl, aby Putinovi tlumočil žádost o shovívavost a čas s ohledem na blížící se volby. Setkání se ale odkládá.

Nový ruský prezident totiž na summit G8 v Camp Davidu nedorazí, pošle místo sebe Medveděva, nyní už jako premiéra. Omluvil se s tím, že musí zůstat v Moskvě a dokončit jmenování kabinetu. Místo toho se prý oba státníci sejdou v červnu v Mexiku na srazu členů skupiny G20.

Analytici tvrdí, že odřeknutí je oprávněné, na druhé straně ale míní, že se prezidenti zřejmě napoprvé chtějí raději sejít na neutrální půdě. Spekuluje se i o tom, že je to „msta“ za kritiku ruských voleb, případně že Putin nechce slyšet otázky týkající se lidských práv. „Nemyslím si, že by se Putin obával čehokoli spojeného s politikou,“ opáčil ale jeho poradce Arkadij Dvorkovič.

Pro republikány je schůzka důležitá kvůli kampani. Soukromý dialog Obamy s Medveděvem vykládají jako ochotu k přílišným ústupkům Bílého domu Kremlu ohledně protiraketového štítu. Rozhovory o něm mezi NATO a Moskvou zatím váznou. Už dříve se objevily informace, že ruský prezident nemá v úmyslu jet ani na summit aliance, jenž bude na zasedání G8 navazovat.

Obě jednání se původně měla odehrát v Chicagu. Přesun schůzky osmičky do Camp Davidu byl podle některých zdrojů částečně ústupkem Putinovi, aby se zajistilo „klidné jednání v horách“. Rozhodnutí o změně Bílý dům každopádně oznámil bezprostředně po jeho zvolení.