Putin dobyvatel. Připadne mu Janukovyčova rezidence na Krymu

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: CTK

Nedobudovaná rezidence bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče na Krymu bude převedena do vlastnictví kanceláře ruského prezidenta Vladimira Putina. Napsal to ruský zpravodajský server FlashCrimea. Pozemky s palácem na krymském mysu Ajja jižně od Sevastopolu byly prý formálně ve vlastnictví Janukovyčova syna Oleksandra.

Po ruské anexi Krymu v březnu 2014 okupační ruská správa mnoho objektů na poloostrově „zestátnila“. Nedostavěná Janukovyčova rezidence měla podle FlashCrimea původně připadnout městu Sevastopolu, který na atraktivním místě na jižním cípu Krymu chtěl vybudovat rekreační středisko. „Teď ale padlo rozhodnutí, že objekt bude předán kanceláři (ruského) prezidenta,“ napsal server.

V rozhovoru pro agenturu TASS to dnes připustil sevastopolský gubernátor Sergej Meňajlo. „Objekt na mysu Ajja, který některá média překřtila na Janukovyčovu rezidenci, může být předán ruským úřadům. Další jeho osud se bude řešit na státní úrovni,“ konstatoval gubernátor.

Server FlashCrimea napsal, že v roce 2007 koupil pozemek prostřednictvím svých firem starší Janukovyčův syn Oleksandr za 6,3 milionu hřiven (asi 30 milionů korun v tehdejších cenách). Stavba prezidentské rezidence ale nebyla dokončena.
Podnikatel Oleksandr Janukovyč, starší ze dvou exprezidentových synů, je na Ukrajině stíhán pro podezření z finančních machinací a padělání listin. Zdržuje se v zahraničí.