Putin má být nejbohatší člověk na světě, vlastní až 200 miliard

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: čtk

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Vladimir Putin
7
Fotogalerie

Majetek ruského prezidenta může podle nejodvážnějších odhadů dosahovat až 200 miliard dolarů.

Bývalý šéf Microsoftu Bill Gates, u kterého časopis Forbes odhaduje majetek ve výši 86 miliard dolarů, není nejbohatší člověk na světě. Překonává ho totiž současný vládce Ruska Vladimir Putin. Výše jeho majetku se sice liší v závislosti na tom, kdo ho odhaduje, poslední data nicméně svorně hovoří o překonání hranice 85 miliard.

Jako jeden z prvních odhadl Putinův majetek kremelský poradce Stanislav Bělkovskij v roce 2007, který ho stanovil na 40 miliard dolarů. V roce 2012 pak Bělkovskij zvýšil svůj propočet Putinova majetku na sedmdesát miliard dolarů.

Na majetkové poměry ruského prezidenta v roce 2016 se ve své relaci minulý týden podíval také známý politický komentátor John Oliver, který odhadl Putinův majetek až na 85 miliard dolarů. Vycházel například z informací o tom, že Putin vlastní 58 letadel a vrtulníků společně s dvaceti paláci a rekreačními objekty včetně miliardového domu u Černého moře.

Nejodvážnější odhad pak v půlce února představil ředitel fondu Hermitage Capital Management Bill Browder. „Domnívám se, že majetek Putina dosahuje 200 miliard dolarů. Po čtrnácti letech jeho vlády nebyla spousta peněz, která se v zemi vytvořila, utracena na školy, silnice či nemocnice. Všechny peníze jsou na švýcarských bankovních účtech a v hedgeových fondech, které spravují Putinovi kumpáni,“ uvedl. Browder přitom býval největším zahraničním investorem v Rusku.