Trump se zastal Židů, nenávist a zlobu je prý nutné vymýtit

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
16
Fotogalerie

Americký prezident Donald Trump dnes odsoudil hrozby, kterým čelí některá židovská centra ve Spojených státech. Trump se vůbec poprvé vyjádřil k rostoucí vlně antisemitismu, kterou se podle agentury AP zabývají americké úřady. 

Prezident, který proti sobě během loňské předvolební kampaně popudil některé příslušníky etnických menšin, se vyslovil i proti nenávisti a předsudkům obecně.

Trump označil protižidovské hrozby za "strašné" a "bolestné" a prohlásil, že jsou "velmi smutnou připomínkou práce, kterou musíme vykonat, abychom vymýtili nenávist, předsudky a zlo".

Odsuzující výrok pronesl během návštěvy nově otevřeného Národního muzea afroamerické historie a kultury, do něhož zavítal v doprovodu své dcery Ivanky, která v roce 2009 před svatbou s dnešním Trumpovým poradcem Jaredem Kushnerem konvertovala k judaismu. Prezidentova dcera v pondělí na twitteru napsala, že je třeba ochraňovat synagogy a náboženská centra.

Federální úřad pro vyšetřování (FBI) podle AP spolu s ministerstvem spravedlnosti šetří, zda byly nespecifikované hrozby židovským centrům porušením zákona.

Trump, který před listopadovými volbami verbálně útočil na hispánské přistěhovalce a jehož ve volebním souboji s demokratickou konkurentkou Hillary Clintonovou podpořila jen velmi malá část černošských voličů, odsoudil rovněž "nenávist a zločiny motivované nenávistí" vůči menšinám obecně. "Tato návštěva byla smysluplnou připomínkou, proč musíme bojovat s náboženským fanatismem, netolerancí a nenávistí ve všech jejich velmi odpudivých projevech," prohlásil s odkazem na expozici připomínající historickou diskriminaci černochů a násilnosti páchané na nich.

Během návštěvy jej doprovázelo několik černošských spolupracovníků, mimo jiné neúspěšný konkurent z republikánských primárek a nový ministr pro bytové otázky a městský rozvoj Ben Carson. Trump prohlásil, že právě Carson bude jeho důvěrníkem pro témata týkající se černošské komunity.