Putin měl i průkazku východoněmecké Stasi. Pomáhala mu rekrutovat nové agenty pro KGB

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: reuters

V archivu někdejší východoněmecké tajné policie Stasi byl nalezen identifikační průkaz této nechvalně známé organizace na jméno nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Informoval o tom deník Bild, který snímek průkazky s Putinovou fotografií zveřejnil. Putin v Německé demokratické republice (NDR) v 80. letech působil jako agent sovětské tajné služby KGB.

Průkazka Stasi byla vydána na jméno major Vladimir Putin a její platnost do konce roku 1989 byla potvrzena příslušnými validačními známkami. Bild uvedl, že doklad byl objeven v materiálech drážďanské pobočky Stasi označených jako Kádr a školení.

Šéf drážďanské pobočky úřadu pro dokumentaci činnosti Stasi (BStU) Konrad Felber deníku řekl, že z Putinova drážďanského působení nebylo známo, že průkazku Stasi měl. Doklad mu mimo jiné umožňoval volný vstup do úřadoven Stasi a zjednodušoval případné rekrutování agentů, neboť nemusel nikomu vysvětlovat, že pracuje pro KGB. Právě získávání agentů bylo podle odborníků hlavním úkolem Putina v drážďanské odbočce KGB.

O Putinovi je z jeho německé mise známo, že v únoru 1988 dostal od šéfa Stasi Ericha Mielkeho bronzovou medaili Národní lidové armády. Podle tehdejšího výnosu bylo vyznamenání projevem uznání a ocenění Putinovy „služby v boji za mír, na obranu socialistické vlasti a proletářského internacionalismu v letech bratrské spolupráce mezi tajnou službou NDR a sovětskou bezpečností proti společnému nepříteli“.