Putin podpořil zachování ukrajinské knihovny v Moskvě

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin nečekaně pozvedl hlas na obranu moskevské knihovny ukrajinské literatury, jejíž ředitelka byla nedávno zatčena a od té doby se hovoří i o uzavření samé knihovny, označované v tisku za hnízdo ukrajinského nacionalismu v ruské metropoli.

Putin na jednání prezidentské rady pro kulturu a umění připustil, že se v případu neorientuje, nicméně zdůraznil, že samé knihovny by se Rusko nemělo pozbýt. „Uznávám, že v případě ředitelky nemám ani ponětí, o co jde. Ale musíme věnovat pozornost knihovně. Nesmí být ztracena v žádném případu,“ řekl prezident a připomněl, že Ukrajinci představují v Rusku třetí nejpočetnější národnost a že politika by neměla zasahovat do kultury coby mostu mezi národy, a to i v době, kdy jsou vztahy vyhrocené. Rusové by se podle Putina neměli chovat jako ukrajinské úřady, které prý zkonfiskovaly pravoslavné kostely hlásící se k moskevskému patriarchátu.

Ruští federální vyšetřovatelé zatkli ředitelku knihovny ukrajinské literatury v Moskvě na konci října - po prohlídce zařízení, při kterém údajně zabavili „množství protiruských tiskovin“, a po výslechu ředitelky Natalije Šarinové. „Moskevská knihovna se ukázala hnízdem ukrajinských nacionalistů,“ napsal populární list Komsomolskaja pravda. Soud následně poslal osmapadesátiletou ředitelku do domácího vězení, a to až do konce ledna.

musíme věnovat pozornost knihovně. Nesmí být ztracena v žádném případu


Podle vyšetřovatelů Šarinová v uplynulých letech půjčovala v knihovně čtenářům i knížky, které ruské soudy zakázaly jako extrémistickou literaturu. Jejich autor Dmytro Korčynskyj bojoval na východě Ukrajiny jako dobrovolník proti separatistům a ruským „dobrovolníkům“; v Rusku je v nepřítomnosti trestně stíhán.

Po zatčení své ředitelky pracovníci knihovny tvrdili, že se policisté pokoušeli do knihovny podstrčit nacionalistickou literaturu, podobně jako prý učinili i v roce 2011. „Jsou to staré metody. Není vyloučeno, že podstrčili stejné knížky jako před lety,“ uvedl nejmenovaný knihovník. Později anonymní zdroje z justice připustily, že není až tak jednoduché dokázat ředitelce, že „zakázané“ knihy nepřechovávala v uzavřeném fondu, ale půjčovala je čtenářům. Putin se o knihovně zmínil „mimo program“ vlastního jednání o státní kulturní politice.

Šéf kultury na moskevské radnici Alexandr Kibovskij již popřel fámy, že by se úřady chystaly knihovnu uzavřít. „Tato knihovna je jediná v naší síti, která má národnostní aspekt. Nemáme žádné plány na to, že bychom se chystali někoho propustit či ji zrušit,“ řekl serveru RSN. Ale dodal, že od Nového roku knihovna už nebude spadat pod kulturu, ale pod odbor národnostní politiky.