Putin šetří, o desetinu snížil plat sobě i vládě

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin si až do konce roku snížil plat o deset procent. Totéž se týká i premiéra a dalších čelných funkcionářů. Podle agentury TASS dekret o snížení platů, podepsaný Putinem, platí od 1. března do 31. prosince 2015.

Ruská ekonomika se dostala během loňského a počátkem letošního roku do vážných potíží v důsledku výrazného poklesu cen ropy a pod tlakem sankcí, které vůči Rusku přijaly západní země kvůli roli Moskvy v ukrajinské krizi. Kyjev a Západ Kreml obviňují z vojenské podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Čtěte o ruském rozpočtu:

Snížení platů se kromě Putina a předsedy vlády Dmitrije Medveděva týká i generálního prokurátora Jurije Čajky a šéfa Vyšetřovacího výboru (ruské obdoby americké FBI) Alexandra Bastrykina. Stejné omezení mezd prezident nařídil také u „některých dalších vedoucích představitelů orgánů federální výkonné moci“ i jiných „státních zaměstnanců“.

Putin loni v dubnu sobě a Medveděvovi plat více než zdvojnásobil. Učinil tak několik dní poté, co média informovala o příjmech státních činitelů za rok 2013. Šéf Kremlu byl na seznamu na jedné z posledních příček.

Loňský prezidentský dekret informaci o novém Putinově platu neobsahoval, uvedl jen, že měsíční plat hlavy státu a premiéra se zvyšuje 2,65krát. List Vedomosti tehdy vypočítal, že plat obou politiků se bude po zvýšení pohybovat kolem 570 tisíc rublů měsíčně (kolem 238 tisíc korun. Do té doby činil 215 tisíc rublů