Putin žádá další prodloužení příměří na Ukrajině

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: CTK

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval svého ukrajinského protějška Petra Porošenka k opětovné prodloužení příměří na východě Ukrajiny, které vyprší v pondělí večer. Porošenko původně týdenní příměří, které je nicméně sporadicky porušováno, naposledy prodloužil v pátek o tři dny.

Putin svou žádost vznesl při dnešním společném telefonickém rozhovoru, kterého se zúčastnili také francouzský prezident François Hollande a německá kancléřka Angela Merkelová. Ti podle sdělení Elysejského paláce východoevropské prezidenty povzbudili k vypracování mechanismu ověřování vyhlášeného příměří na ukrajinském východě a k zavedení účinné kontroly hranic mezi oběma státy pod dohledem Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Paříž a Berlín také vyzvaly k tomu, aby se pod kontrolu ukrajinských úřadů vrátily na východě země tři hraniční přechody držené proruskými separatisty. Rovněž vybídly k zahájení jednání o realizaci Porošenkova mírového plánu a k pokračování v propouštění rukojmích.

Evropští představitelé, kteří věnovali jednání o situace na Ukrajině více než dvě hodiny, zdůraznili podle kanceláře francouzského prezidenta význam dalšího konkrétního pokroku směrem ke stabilizaci bezpečnostní situace na Ukrajině. Zajistit to má prodloužení klidu zbraní a provádění mírového plánu.

Hollande a Merkelová v tomto ohledu připomněli, že tato očekávání vyjádřil v pátek summit Evropské unie. Evropská čtveřice se zároveň dohodla, že si znovu zavolá v pondělí před ukončením příměří, které má podle dosavadních plánů vypršet ve 21:00 SELČ.