Putinovy vládní rošády trhy ocenily. Rubl prudce zpevňuje, akcie jsou na rekordu

Kreml v Moskvě

Kreml v Moskvě Zdroj: Profimedia

Ruský rubl
2
Fotogalerie

Ruský rubl výrazně zpevňuje, v jednu chvíli přidával k dolaru více než půl procenta. Na rekord se pak vyšplhaly ruské akcie. Trh tím reaguje jednak na ohlášené změny v ruské vládě, jednak na solidní statistiku z Číny. Vzpruhu znamená pro ruské trhy i růst cen ropy, což je pro Rusko hlavní vývozní komodita, která značnou měrou přispívá i k plnění státní pokladny.

Dolar kolem poledne odepisoval asi půl procenta na 61,37 rublu za dolar. Rubl je tak nejsilnější od jara 2018. Euro odepisovalo dokonce 0,7 procenta na 68,19 rublu.

Vláda ruského premiéra Dmitrije Medveděva překvapivě podala ve středu demisi, novým premiérem parlament ve čtvrtek schválil Michaila Mišustina. Trh ale stále čeká na podrobnosti k obsazení klíčových postů v novém kabinetu.

K příznivému vývoji na trhu přispěla i zpráva, že čínská ekonomika loni vzrostla o 6,1 procenta. To je sice nejslabší růst za téměř 30 let, výsledek ale není překvapivý. Další série dat navíc ukázala, že ekonomika se zřejmě stabilizovala. V závěru roku zrychlil jak růst průmyslové výroby, tak růst investic. Čína se Spojenými státy k tomu ve středu podepsala první fázi obchodní smlouvy.

Ruský akciový index MOEX, denominovaný v rublech, před polednem vykazoval růst o 1,2 procenta na 3194,8 bodu, což byl rekord. Vede si tak lépe, než mu předpovídali analytici. Index RTS, denominovaný v dolarech, přidával 1,6 procenta na 1638 bodů. Internetový gigant Yandex měl k dobru 1,7 procenta.