Rada bezpečnosti OSN vyzvala k příměří v Gaze

výbuch v pásmu Gazy

výbuch v pásmu Gazy Zdroj: ctk

Rada bezpečnosti OSN po mimořádném zasedání vyjádřila vážné obavy z eskalace násilí a růstu počtu obětí v konfliktu v Gaze. Zopakovala také svoji výzvu k okamžitému zastavení akcí a ukončení válečného stavu, napsala agentura Reuters. Téměř dva týdny trvající boje mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamas si vyžádaly již více než 400 obětí.

„Členové Rady bezpečnosti vyjádřili vážné znepokojení nad rostoucím počtem obětí. Členové Rady bezpečnosti vyzvali k okamžitému ukončení válečného stavu,“ řekl rwandský velvyslanec při OSN Eguene Gasana novinářům po dvouhodinové mimořádné schůzi 15členného výboru.

O mimořádnou schůzi požádala Jordánsko, které navrhlo k projednání silněji formulovaný návrh usnesení. Jordánský návrh rezoluce však nakonec nebyl projednáván, což zklamalo palestinského velvyslance při OSN, napsala agentura AP.

Členové RB podle Gasany rovněž vyzvali k dodržování mezinárodního humanitárního práva, včetně ochrany civilních obyvatel, a zdůraznili potřebu zlepšení humanitární situace, a to i prostřednictvím humanitárních přestávek.