Rada Evropy: Chování evropských zemí k imigrantům je katastrofální

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice.

Zařízení pro zajištění cizinců Drahonice. Zdroj: ctk

Za neuspokojivý z pohledu lidských práv označil komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks způsob, jakým se Evropská unie i jednotlivé evropské země postavily k letošní migrační krizi. Chování většiny evropských zemí tváří v tvář příchodu statisíců migrantů a uprchlíků je podle něj „prostě katastrofální“. Evropa podle Muižniekse musí změnit svůj přístup a zůstat věrná svým hodnotám solidarity a tolerance.

„To, jak se evropské země vyrovnávaly s příchodem migrantů a žadatelů o azyl, je prostě katastrofální,“ uvedl dnes Muižnieks u příležitosti mezinárodního Dne lidských práv. Lidé prchající z válkou rozvrácených a zchudnutých zemí podle něj věřili, že jejich život má cenu, ale Evropa je prý zklamala a činí tak i nadále.

Příchod statisíců lidí do Evropy byl podle komisaře Rady Evropy pro mnohé země výzvou, odpověď na ni ale byla z pohledu lidských práv neuspokojivá. Zpřísňování azylového zákonodárství, stavba plotů, zadržování migrantů v zařízeních podobných vězením a násilí ze strany policistů způsobilo podle Muižniekse migrantům zbytečné útrapy.

My Evropané to musíme zvládnout. Jinak způsobíme mnohem více utrpení, zradíme své dědictví a vzdáme se své identity jako kontinentu lidských práv

Evropské státy musejí změnit přístup a dodržovat zásady solidarity a tolerance, uvedl rovněž Muižnieks. Situace dnešních uprchlíků je podle něj podobná té před několika desítkami let, kdy před válkou, pronásledováním, mučením a chudobou prchali naši předkové.

Podle komisaře je nutné začít uplatňovat humánnější politiku a zlepšit přijímání i integraci migrantů do společnosti. „My Evropané to musíme zvládnout. Jinak způsobíme mnohem více utrpení, zradíme své dědictví a vzdáme se své identity jako kontinentu lidských práv,“ dodal Muižnieks.

Komisař pro lidská práva je úřad v rámci Rady Evropy, organizace, která sdružuje 47 evropských států včetně České republiky.