Radikál Limonov chce vyhnat ruské liberální novináře do Česka

Eduard Limonov

Eduard Limonov Zdroj: Ivan Simochkin, CC BY SA 3.0, wiki

Návrh vyhnat ze země opoziční liberální novináře a usadit je v České republice adresoval ruskému vedení Eduard Limonov, spisovatel a velkoruský nacionalista, někdejší šéf zakázané Nacionálně bolševické strany Ruska. V článku v prokremelském listu Izvestija vyzval Moskvu, aby několik desítek novinářů zbavila občanství a odeslala je za prací do rozhlasové stanice Rádio svoboda, která "stále ještě" sídlí v Praze.

Limonov v 70. letech ze SSSR emigroval a usadil se v USA a ve Francii, kde se angažoval v krajně levicovém hnutí. Po rozpadu Sovětského svazu se zúčastnil bojových operací v bývalé Jugoslávii na straně Srbů a později v moldavském Podněstří na straně proruských separatistů. Podpořil odtržení Abcházie a Jižní Osetie od Gruzie a loňskou ruskou anexi Krymu. Ruské opoziční kruhy, které odsuzují ruskou podporu donbaských vzbouřenců, označuje za zrádce.

V článku pro Izvestija se dnes Limonov obořil na ruská liberální média, zejména na rozhlasovou stanici Echo Moskvy a jejího šéfa Alexeje Venědiktova, který se v poslední době spolu s protikorupčním aktivistou Alexejem Navalným stal nejtvrdším kritikem politiky Kremlu. „Věc zašla příliš daleko. Každodenně, každou hodinu otravují mozky lidí kapkami jedu. Ohrožují samu existenci Ruska. A výsledky mají,“ varuje emotivně Limonov.

semknutost může brzy být zničena jedem vypouštěným nepřátelskými médii


„Nelze se nechat uchlácholit semknutostí ruských občanů po znovusjednocení s Krymem. Nelze klidně zasednout k obědu po půlmilionovém pochodu v den výročí konce války. Tato semknutost může brzy být zničena jedem vypouštěným nepřátelskými médii,“ konstatuje autor.

„Probuďte se,“ burcuje Limonov Kreml. „Berte vážně všechny ty Venědiktovy, nejsou to neškodní, pomatení podivíni, kteří se oddávají beznadějné agitaci vlastenecky naladěného lidu,“ píše. Ruský radikál v článku nabízí i recept. „Represe nejsou zapotřebí, jsou staromódní. Je třeba zavřít (naoko dočasně) nepřátelské rozhlasové stanice a ostatní média, kromě Echa Moskvy také Kommersant FM, agenturu RBK, noviny Novaja gazeta, alespoň tyto.“

„Několik desítek novinářů je třeba zbavit ruského občanství a vyhnat do Česka, kde stále ještě existuje Rádio svoboda. Koho tam nevezmou, půjde do Hlasu Ameriky. Staré novináře z těchto médií vyženou, jak je jejich zvykem,“ napsal Limonov a uzavřel svůj komentář zvoláním: „Hej, vy tam, v Kremlu, probuďte se!“