Radikálové z Islámského státu chystají vlastní měnu

abú Bakr Bagdádí

abú Bakr Bagdádí Zdroj: CTK/AP

Radikální organizace Islámský stát (IS) bude razit vlastní mince a zavede novou měnu, kterou budou moci používat muslimové. Organizace se chce prý vymanit z „tyranského finančního systému“. Detaily o hodnotě a kurzu měny prý oznámí později. O prohlášení organizace informovala stanice CNN.

Islámský stát prý bude razit sedm mincí - dvě zlaté, tři stříbrné a dvě měděné. Podle materiálu, který má k dispozici CNN, jde o rozhodnutí „zasvěcené výhradně bohu“. Umožní prý muslimům vymanit se z „globálního ekonomického systému založeného na ďábelském lichvářství“.

IS vyhlásil chalífát v části Sýrie a Iráku. Jeho vůdce abú Bakr Bagdádí tvrdí, že se Islámskému státu podřídily také skupiny v Jemenu, Egyptě, Libyi a v Alžírsku. Vyzval ke svaté válce muslimů po celé zeměkouli a ke svržení diktátorských režimů včetně toho v Saúdské Arábii.

Bývalý náměstek amerického ministerstva financí Jimmy Gurule CNN řekl, že v otázkách finančnictví si IS počíná jinak než teroristická síť Al-Káida. Ta získávala peníze z vnějších zdrojů, zatímco IS je schopen financovat se sám z ropy, výkupného za rukojmí, daní a prodeje uloupených cenných historických artefaktů.

Území ovládaná IS:

Území ovládané Islámským státemÚzemí ovládané Islámským státem | CC BY 2.0: Karl-Ludwig Poggemann via Flickr

Gurule upozornil, že takto získané peníze nelze jednoduše uložit pod matraci, ale je třeba je dostat do existujícího finančního systému. Radí proto zaměřit se na banky, zejména v Kataru a Kuvajtu, které zřejmě peníze od IS přijímají a spravují.