Radikálové z Islámského státu v Iráku utekli z dalšího města

Irácká armáda obsazuje město v držení Islámského státu

Irácká armáda obsazuje město v držení Islámského státu Zdroj: CTK

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) se stáhli ze západoiráckého města Rutba. Oznámila to irácká armáda. Rutba leží v provincii Anbár, kterou IS obsadil v roce 2014. Většina jejích obyvatel jsou sunnité, kteří jsou nespokojeni s tím, jak šíitská vláda vede Irák. Armáda se snaží Anbár osvobodit. Generál irácké armády agentuře AFP řekl, že IS se nyní přesunul z Rutby, která leží poblíž syrské hranice, ke Káimu, což je město ještě blíž syrské hranici.

„Lidé z IS se začali stahovat v noci a do rána odešli, Rutba je nyní svobodná,“ řekl generál AFP. Potvrdil to také starosta města, podle nějž v Rutbě už žádní ozbrojenci nejsou. „Je to důsledek ztrát, které utrpěli v provincii Anbár, a hlavě toho, že bylo zpět dobyto město Ramádí a jeho okolí,“ řekl starosta.

Irácká armáda se probojovala do střediska Anbáru Ramádí koncem loňského roku a plnou kontrolu nad městem získala v únoru. Vojáci pak postupovali do okolí města a izolovali radikály ve Fallúdži. Postupují rovněž na západ a hodlají IS vytlačit z města Hít.

Armáda několik měsíců avizuje, že jejím hlavním cílem je dobytí severoiráckého Mosulu, který padl bez boje do rukou IS v roce 2014.