Rajoy slíbil rázné rozpočtové škrty

Předání štafety. Bývalý premiér José Luis Zapatero
(vlevo) blahopřeje v madridském parlamentu Marianu Rajoyovi k nové funkci

Předání štafety. Bývalý premiér José Luis Zapatero (vlevo) blahopřeje v madridském parlamentu Marianu Rajoyovi k nové funkci Zdroj: reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy, jenž včera získal důvěru parlamentu, slibuje rychlou akci k řešení hospodářských problémů země. V projevu k poslancům zdůraznil, že ekonomické výhledy na příští rok „by nemohly být temnější“. „Čelíme obrovským těžkostem, které si vyžadují ohromnou snahu,“ řekl. V příštím roce plánuje snížit rozpočtový schodek o 16,5 miliardy eur. Některá opatření chce vláda schválit ještě do konce roku.

Rajoyova Lidová strana vyhrála před měsícem s přehledem volby, v 350členném parlamentu má 186 křesel, socialisté jen 110. Premiér dnes složí přísahu králi Juanu Carlosovi, jmenuje svůj kabinet a bude se moci pustit do plnění vytyčených cílů.

Jenže zatím není příliš jasné, co má přesně v plánu. Rajoy, kterého kritici během předvolební kampaně obviňovali z nekonkrétnosti, toho totiž poslancům nesdělil příliš ani nyní.

Prozatím uvedl, že vláda bude muset najít v rozpočtu prostor pro úspory, aby jeho deficit v příštím roce dostala na 4,4 procenta HDP. Předpokládá se, že letos překročí šest procent.

Změny čekají například bankovní sektor, premiér plánuje zreformovat také energetický průmysl, zdravotnictví a vzdělávání.

Nezaměstnanost, jejíž míra dosahuje téměř 22 procent, chce snížit pomocí změn na trhu práce. Malé firmy, které přijmou v příštím roce zaměstnance, čeká daňový bonus ve výši tří tisíc eur. Společnosti s příjmy pod pět milionů eur budou mít výhodnější daňovou sazbu.

Mírně si polepší také penzisté, jejich v současnosti zmrazené důchody stoupnou o inflaci. „Je to jediné zvýšení výdajů, ke kterému se dnes zavážu,“ podotkl Rajoy.

Poražený volební lídr socialistů Alfredo Pérez Rubalcaba hned oznámil, že bude proti záměrům vlády bojovat. „Fiskální přísnost dusí naši ekonomiku,“ poznamenal.

Brusel odmítl španělské plány komentovat s tím, že je nejdřív musí prostudovat. Evropští lídři v čele s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym však nedávno vyjádřili Rajoyovi podporu.