Raketoplán Atlantis odstartoval ke své poslední misi

Americký raketoplán Atlantis se připravuje na vůbec poslední let těchto strojů do vesmíru.

Americký raketoplán Atlantis se připravuje na vůbec poslední let těchto strojů do vesmíru. Zdroj: NASA

Americký raketoplán Atlantis odstartoval k vůbec poslednímu letu těchto strojů do vesmíru. Start se nakonec uskutečnil navzdory nepříznivému počasí, které na floridském Mysu Canaveral panuje. K Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) by se měl připojit v neděli ráno. Odlet na poslední chvíli zdržel technický problém.

Atlantis měl původně odstartovat v 11.26 místního času, tj. v 17.26 SELČ, odlet se tedy opozdil jen nepatrně. Jeho dvanáctidenní mise, během níž dopraví čtyřčlenná posádka k ISS zásoby na celý rok, bude poslední v třicetileté historii programu letů raketoplánů. K ukončení provozu těchto vesmírných plavidel vedly NASA zejména vysoké finanční náklady.

Nejméně do roku 2015 pak nebudou mít Spojené státy vesmírnou loď schopnou dopravovat astronauty do vesmíru, a NASA tak bude odkázána na ruské Sojuzy.

Počasí do karet nehrálo

Kvůli zvýšené oblačnosti, dešti a bouřkám byla pravděpodobnost dnešního startu jen 30 procent. Během čtvrteční bouře uhodily dva blesky do blízkosti odpalovací plochy. První z nich udeřil do asi 160 metrů vzdálené vodárenské věže a druhý o několik minut později do pláže severovýchodně od Atlantisu.

Přímý přenos NASA TV sledujte .

Komentovaný online přenos v češtině sledujte .

Technici z bezpečnostních důvodů následně prověřili, zda výboje neporušily systémy raketoplánu. Kontrolou prošel jak samotný Atlantis, tak obří externí palivová nádrž, raketové nosiče, motory raketoplánu a pozemní podpůrné vybavení. Poté vydali rozhodnutí, že je vše v pořádku a plnění nádrží může začít.

Raketoplán AtlantisRaketoplán Atlantis|NASAPři čtvrteční bouři uhodily do blízkosti odpalovací plochy dva blesky. První udeřil do asi 160 metrů vzdálené vodárenské věže a druhý o několik minut později do pláže severovýchodně od Atlantisu

Na Floridě poslední start sleduje dle odhadu přes jeden milion diváků. Pokud by dnes Atlantis neodlétl, měl by čas do neděle. Další pokus by následoval s největší pravděpodobností až další sobotu 16. července. Ve dnech 11. až 15. července totiž z mysu startuje nosná raketa Delta 4 s družicí GPS (start 14. července v 8:49 SELČ), a část infrastruktury na Mysu Canaveral nelze využívat pro start dvou nosičů současně.

Čtyři možné termíny startu (SELČ):

• Pátek: 17:26

• Sobota: 17:04

• Neděle: 16:38

• Pondělí (kolize se startem rakety Delta 4): 16:15

Zajímavou událostí dneška bude odsunutí obslužné věže, kterou můžete sledovat živě na NASA TV od 20:00.

Záznam dnešní konference NASA o budoucnosti letů do vesmíru: