Rakety, vrtulníky či výbava reaktoru. Rusové našli v Indii nový trh pro své zboží

Protiraketový systém S-400

Protiraketový systém S-400 Zdroj: Соколрус via Wikimedia Commons (CC BY SA 4.0)

Ruský prezident Vladimír Putin při návštěvě Arménie
Ruský prezident Vladimír Putin
Ruský prezident Vladimir Putin
Naréndra Damodárdas Módí
S-400 na přehlídce v Moskvě (foto z roku 2009)
6
Fotogalerie

Indie a Rusko v sobotu podepsaly miliardové vojenské kontrakty a další smlouvy posilující spolupráci obou zemí. Dillí od Moskvy koupí moderní ruský protiraketový systém S-400 Triumf. Dohody uzavřely během summitu zemí BRICS v západoindickém státě Góa, napsala agentura DPA.

Dillí chce také od Moskvy koupit 200 bojových vrtulníků typu Kamov 226T a čtyři fregaty 11356. Indie patří dlouhodobě k největším zákazníkům ruských zbrojovek, podobně jako její regionální soupeř Čína.

Indie s Ruskem podepsala celkem 16 dohod, které kromě zbraní zahrnují například i užší spolupráci v oblasti letů do vesmíru či v projektech "inteligentních" měst.

V návaznosti na podpisy byl také prostřednictvím videokonference slavnostně otevřen nový reaktor indické jaderné elektrárny Kudankulam vybavené ruskými technologiemi. Zároveň byly položeny základní kameny pro další dva bloky reaktorů.

Indický premiér Nárendra Módí a ruský prezident Vladimír Putin spolu hovořili na okraji dvoudenního summitu zemí BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika), který skončí v neděli.