Rakouská OMV prodá svou tureckou divizi, potřebuje hotovost

Sídlo OMV ve Vídni

Sídlo OMV ve Vídni Zdroj: DanielZanetti via Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Rakouská energetická skupina OMV se dohodla na prodeji své turecké divize Petrol Ofisi za 1,37 miliardy eur (37 miliard korun). Novým majitelem tureckého distributora a prodejce pohonných hmot se stane firma Vitol Investment Partnership, kterou vlastní švýcarský obchodník s komoditami Vitol.

OMV považuje turecký řetězec za jedno ze svých vedlejších aktiv, která se rozhodla prodat, aby měla k dispozici více hotovosti. Dohodu musí schválit regulační úřady, dokončena by měla být nejpozději ve třetím čtvrtletí.

Podle zdrojů měly o tureckou firmu zájem také společnosti Saudi Aramco a státní ázerbájdžánská ropná firma SOCAR.

Ceny pohonných hmot v Turecku patří mezi nejvyšší v Evropě. Kvůli daním a různým regulačním předpisům je však marže prodejců velmi nízká, což má dopad na ziskovost. Petrol Ofisi je jedničkou na tureckém trhu s podílem 23 procent.

Celkem provozuje v zemi 1700 čerpacích stanic. Má také závod na zpracování ropy, 11 terminálů na pohonné hmoty a tři na zkapalněný ropný plyn (LPG) a zásobníky o kapacitě více než 1,17 milionu metrů krychlových. Loni firma prodala 10,68 milionu tun pohonných hmot. Podle OMV tržby firmy v roce 2015 činily zhruba deset miliard eur, napsala agentura Reuters.