Rakousko a Slovinsko prý uzavřou hranice. Následovat mohou další

Rakouská hranice

Rakouská hranice Zdroj: CTK

Srbsko bylo informováno, že na základě dohody zemí schengenského prostoru volného pohybu budou uzavřeny hranice Rakouska a Slovinska. Zablokování svých hranic zvažují i Chorvatsko a Makedonie. Uvedla to srbská státní televize RTS.

Televize prý v této souvislosti zjistila, že premiér Aleksandar Vučić se kvůli této informaci v úterý pozdě večer po návratu z cesty do jihosrbského Bujanovace a Preševa sejde se zástupci Úřadu pro koordinaci bezpečnostních služeb. Na schůzce má být projednán postoj Srbska v této otázce.

RTS předtím informovala, že u přechodu Gevgelija na makedonsko-řecké hranici začaly úpravy terénu pro případné postavení drátěného plotu, který by podle makedonských úřadů měl sloužit k omezení počtu migrantů přicházejících do země. Bude-li to nutné, armáda by měla být schopná bariéru vztyčit během osmi hodin.

Makedonský prezident Ďorďe Ivanov v neděli vojsku nařídil, aby se okamžitě zapojilo do příprav možného postavení plotu. „Jeho cílem by nebylo uzavření hranice s Řeckem, nýbrž omezení proudu migrantů v souladu s množstvím uprchlíků, které by přijaly evropské země, do nichž se (tito lidé) vydali,“ uvedl podle RTS Ivanov.

Obnovení hraničních kontrol v Schengenu nejvíc poškodí právě Německo