Rakousko postaví plot na hranici se Slovinskem, to čelí dalšímu přílivu uprchlíků

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Rakousko postaví plot na krátkém, necelé čtyři kilometry dlouhém úseku, své hranice se Slovinskem, aby usměrnilo migrační tok. Zároveň zahájilo přípravy na případné vztyčení původně plánovaného 25kilometrového plotu. Do Slovinska a Srbska dorazily ve čtvrtek další tisíce migrantů.

Proud běženců mířících zejména ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu přes Balkán do Rakouska a Německa nepolevuje. Slovinská agentura STA napsala, že ve čtvrtek přijelo jen vlaky z Chorvatska na nádraží v pohraniční obci Dobova 7700 uprchlíků. Budování "dočasných pohraničních zábran" na hranicích s Chorvatskem, které ve středu oznámil premiér Miro Cerar, na množství uprchlíků přicházejících do země tudíž vliv příliš nemá.

Slovinská vláda ale dala najevo, že opatření nemá za cíl uzavřít hranice nebo zastavit migranty, nýbrž usměrnit jejich tok. Slovinci příchozí převážejí na sever k hranicím Rakouska, v němž běženci buď žádají o azyl anebo přes které spíš chtějí pokračovat do Německa nebo do Švédska.

Delší plot zatím nebude

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová oznámila, že Rakousko nyní postaví 3,7 kilometru dlouhý plot u hraničního přechodu Spielfeld. Jde o obyčejný plot bez ostnatého drátu o výšce 2,2 metru a dokončen by měl být během jednoho nebo dvou měsíců.

Kromě toho v okolí Spielfeldu začaly přípravy na postavení původně plánovaného 25 kilometrů dlouhého plotu. Ministryně řekla, že na slovinskou žádost rakouská vláda alespoň prozatím od tohoto záměru ustoupila.

Delší plot Vídeň postaví, jestliže se ukážou jako neúčinná bezpečnostní opatření Slovinska, jako je usměrnění proudu migrantů a posílené hlídky na zelené hranici. Pak by plot mohl být postaven během 48 hodin, citovala ministryni agentura APA.

Určitý pokles denního přírůstku příchozích uprchlíků na 5000 zaznamenaly během čtvrtka srbské úřady na jihu země v Preševu. Pokles je však přičítán důsledku generální stávky v Řecku než skutečnému snížení počtu migrantů odhodlaných dostat se do západní Evropy. Od začátku ledna do konce října bylo v Srbsku podle oficiálních údajů registrováno 335 246 migrantů.