Rakousko řeší, jak přesvědčit střední Evropu k přijímání uprchlíků

Migranti na vídeňském nádraží

Migranti na vídeňském nádraží Zdroj: ctk/ap

Dvoustranná jednání se sousedními státy Českem, Slovenskem a Maďarskem mají být jedním z kroků, které chce rakouská vláda podniknout v rámci řešení současné uprchlické krize. Právě Česko, Slovensko a Maďarsko, ale i Polsko a pobaltské státy v minulosti rakouský kancléř Werner Faymann několikrát kritizoval za údajný nedostatek solidarity v nynější migrační krizi.

Evropa podle něj musí situaci vyřešit společně, a to nikoli pomocí plotů a strážních věží, ale zesílenou spoluprácí. Jinak prý hrozí konec schengenského systému, který umožňuje volný pohyb mezi zapojenými státy.

Při bilaterálních jednáních se chce Faymann pokusit své partnery ze středoevropských zemí přesvědčit o nutnosti spravedlivého rozdělení uprchlíků v rámci Evropy. „Musíme vynaložit mnohem více sil, aby se Evropa nerozpadla,“ uvedl dnes Faymann.

Kancléř i po dnešním jednání své vlády znovu kritizoval Maďarsko za stavbu plotu na hranicích se Srbskem i za nedodržování dublinských pravidel upravujících způsob projednávání azylových žádostí v rámci Evropské unie.

Budapešť podle Faymanna záměrně „špatně pochopila“ prohlášení Německa, že nebude uprchlíky ze Sýrie vracet do země, kde překročili hranice EU, a že bude přímo posuzovat jejich žádosti o azyl.

Dublinská úmluva, která je základem evropské azylové politiky, nedává podle Faymanna sice dlouhodobě smysl, přesto ji ale není možné ignorovat. „Zákony musí dodržovat i Maďarsko,“ uvedl.

Podle dublinských pravidel má žádost o azyl posoudit ten stát EU, který je odpovědný za kontrolu vstupu konkrétního cizince na unijní území, tedy první členský stát, jehož hranice žadatel překročil.

Sobotka: Česko přistupuje k běžencům podle dohod a zákonů
Česko přistupuje k migrantům v souladu se zákony a s mezinárodními dohodami, sdělil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v souvislosti s nočním zadržením dvou stovek uprchlíků v jihomoravské Břeclavi ve vlacích z Vídně a z Maďarska. Policie v některých okolních státech postupuje jinak. Maďarská, slovenská nebo rakouská policie nechává běžence projet do Německa, kam většina z nich směřuje.
„Česká republika postupuje při řešení migrační vlny striktně v souladu s mezinárodními dohodami a našimi zákony. Zákony České republiky říkají, že nelegálně a bez platného dokladu nelze na území Česka vstoupit. Pokud se tak stane, policie cizince zajistí a v souladu se zákonem přistoupí ke zjišťování identity a totožnosti nelegálně pobývajících osob,“ uvedl premiér.
Policie byla na příjezd migrantů nachystaná. Na břeclavském nádraží hlídkovaly desítky policistů, přistaveny byly autobusy. Uprchlíci by měli být umístěni v záchytných místech v Zastávce u Brna, Vyšních Lhotách nebo Bělé-Jezové. Většinou šlo o Syřany. Zadržených je více než za celý minulý týden dohromady.

Země visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Maďarsko a Polsko) a pobaltské státy Faymann naposledy kritizoval v pondělním rozhovoru s televizní stanicí ORF.

Tyto země jsou podle něj na uprchlickou krizi nepřipravené a snaží se problém ignorovat, což vede k tomu, že země jako Rakousko čelí takovému náporu imigrantů.

Český premiér Bohuslav Sobotka v pondělí potvrdil, že se premiéři zemí visegrádské skupiny v pátek sejdou v Praze a budou diskutovat o migrační krizi v Evropě. Sobotka i slovenský předseda vlády Robert Fico už rovněž uvedli, že odpor jejich zemí vůči přerozdělování uprchlíků na základě kvót v členských zemích EU trvá.