Visegrád o uprchlících se blíží, Francie označila přístup spojenců za skandální

Červnové setkání premiéru Visegrádské skupiny (Zleva Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán)

Červnové setkání premiéru Visegrádské skupiny (Zleva Donald Tusk, Robert Fico, Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán) Zdroj: ctk/ap

Premiéři zemí visegrádské skupiny (V4) se v pátek odpoledne sejdou v Praze a budou diskutovat o migrační krizi v Evropě. Oznámil to český premiér Bohuslav Sobotka. Slovenský předseda vlády Robert Fico by uvítal, kdyby státníci z Česka, Maďarska, Polska a Slovenska opět společně odmítli přerozdělování uprchlíků na základě kvót v členských zemích EU. Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius v reakci označil takové postoje za "skandální".

„Mohu potvrdit, že mimořádný summit skupiny V4 na úrovni předsedů vlád se uskuteční v Praze tento týden v pátek. Předpokládám, že to bude v pátek odpoledne tady na úřadu vlády,“ oznámil Sobotka, který své kolegy do Prahy pozval. Dalším termínem, který přicházel v úvahu, byla neděle.

Cílem setkání je sladění postojů zemí V4 k řešení problémů s přílivem uprchlíků do Evropy. „Je to velmi důležitá schůzka vzhledem k tomu, že potřebujeme zkoordinovat postoje zemí visegrádské skupiny během stávají migrační krize,“ sdělil Sobotka. Výsledkem summitu by mělo být společné prohlášení, jehož obsah se podle slov premiéra momentálně připravuje.

Západ proti Východu?

Německá kancléřka Angela Merkelová v průběhu dne upozornila, že pokud se nepodaří vyřešit otázku kvót pro přijímání uprchlíků, bude na čase začít obecně diskutovat o funkčnosti Schengenského prostoru.

Z Rakouska pak zazněla tvrdá kritika zemí odmítajících přijímání uprchlíků - ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová se vyslovila pro zvýšení tlaku na takové země ve formě omezení jejich financování z rozpočtu EU.

Podle francouzského ministra zahraničí je přístup některých východoevropských zemí k imigrantům skandální. Laurent Fabius je přesvědčen, že se to týká i Maďarska, které buduje plot na hranici se Srbskem. Fabius v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Europe 1, televizí RTL a listem Le Monde prohlásil, že Budapešť nerespektuje evropské hodnoty.

Posílení vnějších hranic Schengenského prostoru

Předsedové vlády V4 pravděpodobně vyjádří podporu pro opatření posilující obranu vnější hranice Schengenského prostoru, zajištění návratové politiky nebo rychlé zahájení provozu přijímacích středisek pro uprchlíky v Řecku a Itálii. V průběhu dne český premiér poznamenal, že všechny čtyři země odmítají povinné kvóty pro přijímání uprchlíků. „Myslím, že v rámci Visegrádu si velmi dobře rozumíme, pokud jde o odpor vůči kvótám,“ zopakoval Sobotka. Totéž potvrdil slovenský premiér Fico.

„Náš postoj pokud jde o povinné kvóty zůstává neměnný. Nebudeme souhlasit s povinnými kvótami. Uvítal bych, pokud by to bylo společné stanovisko V4,“ řekl Fico k nadcházejícímu jednání premiérů zemí V4, které se uskuteční během českého předsednictví v tomto seskupení středoevropských států. Kvóty podle Fica pouze podporují organizovaný zločin a nepomáhají vyřešit situaci s přílivem migrantů.

Náš postoj pokud jde o povinné kvóty zůstává neměnný

Přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót premiéři Česka, Maďarska, Polska a Slovenska odmítli již v červnu na společné schůzce v Bratislavě. Evropská komise dříve v letošním roce přišla s návrhem řešení migrační krize v podobě závazných kvót uprchlíků, státníci EU to ovšem neschválili.

Slovensko podle Fica také podporuje zřízení uprchlických táborů zejména v těch členských zemích EU, které čelí náporu migrantů. „Na 95 procent jsou to ekonomičtí migranti. Je třeba jasně odlišovat ekonomické migranty, které je třeba vracet na území, odkud přišli, od těch, kteří skutečně potřebují ochranu,“ uvedl Fico po zasedání slovenské bezpečnostní rady státu, která se zabývala stávající migrační krizí v EU.

Fico také řekl, že nesouhlasí s kritikou některých západních politiků, podle kterých východoevropské státy dostatečně nepomáhají migrantům. Například francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius o víkendu označil za skandální, že některé země Evropy odmítají kvótyohledně uprchlíků.

Pašování migrantů

Kvůli přísnějším kontrolám v Rakousku namířeným proti pašování migrantů vzrostly na Slovensku obavy, že převáděči se ve zvýšené míře budou snažit přepravovat uprchlíky z rozvojových zemí hlouběji do Evropské unie právě přes slovenské území.

Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák řekl, že na Slovensku bylo minulý týden zadrženo 54 migrantů. Dalších 26 uprchlíků našli slovenští policisté podle médií během dneška ve dvou dodávkách na hraničním přechodu Čunovo ležícím asi 15 kilometrů jižně od Bratislavy.

Dodávky údajně přijely na Slovensko z Maďarska, policie je zastavila na dálnici D2 vedoucí přes hlavní město dál směrem na českou hranici. Mezi uprchlíky byla údajně přinejmenším jedna žena a jedno čtyřleté dítě. Podle policejního mluvčího Martina Wäldla všichni pocházejí ze Sýrie a Iráku. Kvůli dehydrataci byla většina z nich předána do péče lékařů. Dva údajní převaděči, které policie na místě zadržela, pocházejí prý ze Srbska.

Slovenská policie již dříve kromě zvýšeného dohledu hlídek u hranic s Maďarskem a Rakouskem začala kontrolovat také cestující v mezinárodních vlacích z Maďarska do Německa, které někteří běženci využívají.