Rakousko vydá stoleté dluhopisy, zájem je obrovský

Vídeň (ilustrační foto)

Vídeň (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Vídeň (ilustrační foto)
Vídeň (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Rakousko se rozhodlo využít historicky nejnižších úrokových sazeb a levně si zafinancovat svou budoucnost. Země nabídla investorům dluhopisy splatné až v roce 2117, tedy za sto let. Poptávka je podle listu The Financial Times extrémní. 

Ačkoli stát hodlá tímto způsobem získat jen zhruba miliardu eur, zájem investorů je jedenáctkrát tak velký. Vídeň přitom investorům nabídla roční úrok 2,15 procenta.

„Vydat stoleté dluhopisy za těchto podmínek je pro většinu států jedinečná příležitost zajistit si velmi dlouhodobé levné zdroje na dlouhodobé investice, třeba do infrastruktury. Je to opravdu jedinečná příležitost, která se pro většinu zemí opakuje jednou za několik desetiletí, jestli vůbec. Pro kupce je to naopak silná a riskantní sázka na velmi nízkou inflaci, či dokonce deflaci,“ říká ekonom BH Securities Martin Vlček.

Už loni vydalo Rakousko bondy za celkem dvě miliardy eur splatné za 70 let, ročně na nich zaplatí 1,82 procenta. Rakouský záměr je první svého druhu v Evropě. Loni sice vydaly stoleté dluhopisy po stovce milionů eur i Belgie a Irsko, na rozdíl od rakouské emise ale byly prodány investorům neveřejnou cestou. Z ostatních zemí vydala stoletý papír v červnu Argentina.