Rakouský prezident kritizoval odmítavý postoj zemí k uprchlíkům

Heinz Fischer

Heinz Fischer Zdroj: ctk

Rakouský prezident Heinz Fischer nepřímo kritizoval některé evropské země za jejich odmítavý postoj k přijímání uprchlíků. Informovala o tom agentura APA. Podle Fischera by debata o uprchlících neměla vést k paušálnímu odmítání práva na azyl, ani k co nejtěsnějšímu uzavírání "očí, uší, srdcí a hranic" vůči uprchlíkům. Fischer svou kritiku podle APA cílil na země jako Maďarsko, Česko, Slovensko a Polsko, aniž je ale jmenoval.

„Ti, kdo kritizují a ironizují údajnou ´uvítací kulturu´, pravděpodobně nevědí, co zažívají a čím trpí uprchlíci na cestě z rozbombardovaných syrských měst přes nebezpečné zastávky do uprchlických táborů ve střední Evropě,“ řekl rakouský prezident ve vídeňském Hofburgu.

Fischerovi se nelíbí, když někteří vyvolávají bojové nálady s tím, že se tady s uprchlíky jedná jako s luxusními turisty, kteří „byli do Rakouska pozváni a jsou vítáni s rozvinutým červeným kobercem“. Tak se podle Fischera ani Německo, ani Rakousko nechová.

Rakousko, které usiluje v migrační krizi o celoevropské řešení, v minulých týdnech dalo najevo, že už není schopné přijímat tak velké množství migrantů. Vídeňská vláda například v lednu rozhodla, že letos země přijme už jen 37500 žadatelů o azyl a do roku 2019 jich má být celkem nejvýše 127500.