Rakouští restauratéři chtějí dát zákaz kouření k ústavnímu soudu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Rakouští majitelé restaurací a barů hrozí ústavní žalobou, pokud bude schválen připravený návrh zákona, který má zcela zakázat kouření v jejich podnicích. Pod petici proti chystanému zákazu už jejich svaz získal 300 tisíc podpisů občanů, informovala tisková agentura APA.

Rakouská vláda minulý pátek schválila návrh zákona, kterým chce od května 2018 zakázat kouření ve všech restauracích a barech. Majitelé těchto podniků proti tomu budou 28. dubna demonstrovat před rakouským parlamentem, oznámili zástupci jejich svazu.

Šéf svazu Helmut Hinterleitner prohlásil, že je spokojen s dosavadním zákonem z roku 2009, který připouští oddělené kuřácké a nekuřácké prostory v restauracích. Na příslušnou přestavbu svých podniků prý rakouští majitelé restaurací vynaložili až 150 milionů eur (přes čtyři miliardy korun).

Nemusím přece chodit do kuřáckého lokálu, když nechci

Jedním z iniciátorů petiční akce proti zákazu kouření je i Karl Kolarik, jehož rodina potomků vídeňských Čechů provozuje populární restauraci Schweizerhaus v zábavním parku Prátr.

„Nemusím přece chodit do kuřáckého lokálu, když nechci,“ nabádá Kolarik k tomu, aby politici občanům ponechali vlastní odpovědnost. Podle dosavadního zákona mohou rakouské restaurace zřizovat kuřácké koutky, pokud je hlavní místnost nekuřácká. V malých barech je kouření nadále povoleno. Alpská republika tak patří v tomto ohledu mezi nejliberálnější země v Evropě, společně například s Českou republikou. Legálně si cigarety mohou v Rakousku koupit osoby starší šestnácti let.

Němeček navrhl úplný zákaz kouření v restauracích od roku 2016

Zákazy kouření v Evropě míjejí zamyšlený cíl