Rakušané budou znovu volit prezidenta, rozhodl ústavní soud

Alexander van der Bellen (vpravo) a Norbert Hofer na volebních plakátech

Alexander van der Bellen (vpravo) a Norbert Hofer na volebních plakátech Zdroj: ctk

Rakousky ústavní soud zrušil výsledky druhého kola prezidentských voleb. Své rozhodnutí odůvodnil nesrovnalostmi při sčítání hlasů. Volby velmi těsně vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, který až díky korespondenčním hlasům porazil kandidáta Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Norberta Hofera. Druhé kolo voleb se bude opakovat v celém Rakousku.

Van der Bellen v květnových volbách zvítězil rozdílem pouhých 30 863 hlasů. Ústavní soud nyní zpochybnil platnost 77 926 hlasů.

Výsledek voleb napadla FPÖ. Při korespondenčním hlasování, kterého využilo na 570 tisíc lidí, totiž byly některé hlasy sečteny ještě před stanoveným termínem pro otevření obálek. V některých případech navíc obálky otevírali lidé, kteří k tomu neměli oprávnění. Volební komise také příliš brzy zveřejnila konečné výsledky.

Předseda ústavního soudu Gerhart Holzinger připustil, že žádný ze členů dotčených volebních komisí nevyslovil podezření, že během nesprávné manipulace s odevzdanými hlasy došlo k volebním podvodům. „Důkaz, že k manipulaci skutečně došlo, ale v tomto případě není nezbytný,“ vysvětlil.

Holzinger zdůraznil, že cílem ústavního soudu není rozhodovat o vítězi a poraženém. „Volby jsou základem naší demokracie a ústavní soud ji musí udržovat funkční. Naše rozhodnutí má posílit důvěru občanů v náš právní stát a v demokracii,“ řekl.

Kvůli zrušení výsledků voleb nemůže Van der Bellen převzít úřad po odcházejícím prezidentovi Heinzovi Fischerovi. Pravomoci prezidenta proto od 8. července dočasně převezme tříhlavé předsednictvo rakouského parlamentu, jehož členem je i Hofer. Této funkce se ale nehodlá vzdát. V tom, že bude spoluvykonávat pravomoci hlavy státu a zároveň povede předvolební kampaň, nevidí konflikt zájmů.

Podle dosluhujícího prezidenta Fischera je dobře, že se volba jeho nástupce bude opakovat. V opačném případě by mohly vzniknout pochybnosti o právu nového prezidenta stanout v čele státu, řekl Fischer novinářům. Za pravděpodobný termín nových voleb označil Fischer září. Nejpozději by podle něj měli jít Rakušané k urnám v říjnu.