Rakušané půjdou k předčasným volbám. Po skandálu s videem navrhl prezident už září

Alexander van der Bellen zvítězil těsně kvůli korespondečním hlasům. Kritici upozorňovali na nesrovnalosti.

Alexander van der Bellen zvítězil těsně kvůli korespondečním hlasům. Kritici upozorňovali na nesrovnalosti. Zdroj: Reuters

Alexander Van der Bellen
Rakouský vicekancléř a šéf krajně pravicových svobodných Heinz-Christian Strache
3
Fotogalerie

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen souhlasí s návrhem kancléře Sebastiana Kurze, aby se v zemi co nejdříve konaly předčasné volby. Je pro počátek září.

Kurzovi lidovci (ÖVP) v reakci na skandál s tajnou nahrávkou v sobotu vypověděli koaliční smlouvu se svobodnými (FPÖ). Bude zajímavé sledovat, jaký dopad bude mít kauza nacionálně a protiimigračně laděné strany na výsledek podobných uskupení v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu.

„Navrhl jsem prezidentovi republiky, aby byly nové volby zorganizovány co nejdřív,“ ohlásil v sobotu Kurz. „Po včerejším videu musím opravdu říct, že čeho je moc, toho je příliš,“ dodal.

Narážel na nahrávku z roku 2017, která se objevila v pátek v německých médiích. Dosavadní vicekancléř za FPÖ Heinz-Christian Strache na ní domlouval spolupráci s údajnou vnučkou ruského oligarchy. Souhlasil s volební podporou výměnou za přístup ruské rodiny k veřejným zakázkám. Navíc hovořil o zřejmě nelegálních darech pro svou partaj. Objevují se informace, že vše byla léčka a spekuluje se o tom, kdo ji nastražil. Strache setkání přiznal a v sobotu rezignoval.

Rakouské předvolební průzkumy byly dlouhodobě stabilní. ÖVP v nich dlouhé měsíce dosahovala třetiny hlasů, následovali sociální demokraté (SPÖ) se zhruba čtvrtinovým podílem. FPÖ v nich byla s nepatrným odstupem třetí. Dá se však očekávat, že současné politické zemětřesení náladu v zemi ovlivní. Sociální demokraté tvrdí, že zodpovědnost za současnou nestabilitu v zemi nesou i lidovci, kteří podle SPÖ neměli se svobodnými do koalice vůbec vstupovat.

Dopady skandálu se mohou projevit už v blížících se evropských volbách, ve kterých se očekává posílení euroskeptických stran. FPÖ v sobotu na poslední chvíli zrušila účast na velkém shromáždění aliance těchto subjektů v Miláně. Uspořádala jej Liga Mattea Salviniho a akce se zúčastnili mimo jiné zástupci francouzského Národního sdružení (RN), Alternativy pro Německo či české Svobody a přímé demokracie.

„Budeme reagovat, až si vyslechneme vysvětlení pana Stracheho,“ řekla k situaci novinářům šéfka RN Marie Le Penová. Podotkla, že je udivena zveřejněním videa z roku 2017 pár dní před volbami. Kauzy už využili odpůrci populistů. Podle předsedkyně německé CDU Annegret Krampové-Karrenbauerové se ukazuje, že jsou evropští populisté připraveni prodat zájmy vlastních zemí za svůj prospěch.