Po skandálu s videem končí rakouská vláda. Budou předčasné volby

Rakouský vicekancléř a šéf krajně pravicových svobodných Heinz-Christian Strache

Rakouský vicekancléř a šéf krajně pravicových svobodných Heinz-Christian Strache Zdroj: Reuters

Rakousko spěje k předčasným parlamentním volbám. Jejich vypsání v sobotu navrhl prezidentovi Alexanderu Van der Bellenovi kancléř Sebastian Kurz poté, co vypověděl koaliční smlouvu své Rakouské lidové strany (ÖVP) se Svobodnou stranou Rakouska (FPÖ). Van der Bellen návrh podpořil a sdělil, že o dalších krocích bude s premiérem hovořit v neděli. Vládní krizi způsobil skandál kolem vicekancléře a šéfa FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.

Vůdce svobodných v sobotu oznámil, že odstupuje z obou politických funkcí. Učinil tak kvůli videonahrávce zveřejněné v pátek německými médii, na níž před parlamentními volbami v roce 2017 jedná s údajnou příbuznou ruského oligarchy o politické podpoře pro svou stranu výměnou za zajištění státních zakázek. 

Stracheho rezignaci na post vicekancléře Kurz přijal. Novinářům podle agentury APA řekl, že koalici se svobodnými dříve při pochybení FPÖ nevypověděl. "Ale po včerejším (pátečním) videu musím zcela upřímně říci, že co je moc, to je moc," prohlásil ministerský předseda. 

Strache se v sobotu označil za oběť akce tajných služeb, jejichž cílem je svrhnout rakouskou vládu. Zároveň se ale omluvil za svoje chování na schůzce, která se uskutečnila na španělské Ibize předloni v létě, jen několik měsíců před rakouskými volbami. "Bylo to typické machistické chování ovlivněné alkoholem," uznal.

Při jednání zachyceném na tajně pořízené videonahrávce se hovořilo o tom, že žena vydávající se za neteř ruského oligarchy by mohla koupit podíl v bulvárním listu Kronen Zeitung, nejčtenějším rakouském deníku, a jeho prostřednictvím podporovat Stracheho svobodné. Za odměnu by v okamžiku, kdy se FPÖ dostane k moci, získala v Rakousku veřejné zakázky. 

Šéfka opoziční Sociálně demokratické strany Rakouska (SPÖ) Pamela Rendiová-Wagnerová už řekla, že předčasným volbám její strana nebude bránit. Zároveň Kurze kritizovala za to, že se svobodnými do koalice vůbec šel. "Nemůže se zbavit zodpovědnosti za selhání a za to, že zemi do této nestabilní situace přivedl," řekla veřejnoprávní televizí ORF. 

FPÖ, do jejíhož čela se Strache postavil v roce 2005, byla ve vládě s lidovci od předloňského prosince. Strache stranu přivedl zpět do hlavního politického proudu a pod jeho vedením FPÖ zažila úspěch nevídaný od dob, kdy byl jejím předsedou charismatický Jörg Haider, připomněla agentura Reuters. Svobodní ovládají mimo jiné ministerstva zahraničí, vnitra a obrany. Strache se v minulosti snažil vytvořit obraz FPÖ jako umírněné strany, poměrně často se ale na veřejnost dostávají rasistické, xenofobní a antisemitské názory jejích členů. 

Německá média tvrdí, že setkání na španělském ostrově bylo zorganizováno jako léčka na Stracheho. Mluví se o tom, že za videem, které podle všeho znamená konec vrcholné politické kariéry kontroverzního politika, stojí německý satirik Jan Böhmermann. O scénách z videonahrávky mluvil už minulý měsíc, když dostal rakouskou televizní cenu Romy. 

Před sídlem rakouského kancléře se v sobotu sešlo asi 5000 demonstrantů, kteří požadovali nové volby. Skandál kolem Stracheho přišel jen několik dnů před volbami do Evropského parlamentu. Lídr kandidátky FPÖ Harald Vilimsky tvrdí, že aféra prospívá německé křesťansko-demokratické kancléřce Angele Merkelové a šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudeovi Junckerovi. 

Podle průzkumů veřejného mínění by volby v Rakousku nyní vyhráli Kurzovi lidovci. Nicméně nezískali by takovou podporu, aby měli v parlamentu většinu. Tu by mohli mít jedině společně se sociálními demokraty (SPÖ). Kurz, zastánce tvrdé protiimigační politiky, má ovšem s SPÖ problematické vztahy.

Christian Strache (49)

- Strache je vicekancléřem od 18. prosince 2017. Stal se stal členem vlády lidovce Sebastiana Kurze, kterou po předčasných volbách utvořily Rakouská lidová strana (ÖVP) a FPÖ. Vznikem kabinetu skončilo po téměř 11 letech období, kdy v Rakousku vládla velká koalice sociálních demokratů a lidovců (SPÖ). 

- FPÖ, pravicově populistickou stranu, vede Strache již od roku 2005. Je nejdéle sloužícím šéfem rakouské strany. Byl považován za nástupce kontroverzního Jörga Haidera, někdejšího korutanského hejtmana, který FPÖ proslavil. Před dvěma lety získali svobodní v kabinetu řadu ministerstev. Na vládě se podíleli už v letech 2000 až 2005. 

- Častými tématy Strache proslovů jsou apely na rakouský patriotismus a boj proti přistěhovalectví či proti údajné islamizaci země. Je zastáncem "nulové migrace" a chce zakázat "politický islám v Rakousku". V této souvislosti například chválí migrační politiku a postoje šéfa maďarské vlády Viktora Orbána. 

- V minulosti se Strache, který proslul kontroverzními volebními kampaněmi, snažil vytvořit obraz FPÖ jako umírněné strany, čas od času se ale na veřejnost dostanou rasistické, xenofobní a antisemitské názory jejích členů. Podle kritiků je FPÖ nadále extremistickou stranou, ve snaze dostat se k moci ale navenek mírní své názory. 

- Loni například Strache vyvolal pobouření, když v rozhovoru pro srbský deník prohlásil, že Kosovo je součástí Srbska. Před novináři pak své prohlášení mírnil s tím, že Rakousko nezávislost Kosova uznalo, a jde tak o "realitu a fakt". Výroky Stracheho kritizovala opozice i někteří evropští politici. K odstoupení jej vyzval například zástupce bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Bernd Posselt. 

- Strache není zastáncem protiruských sankcí, které Evropská unie, USA a další západní země přijaly po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014. Politik již několikrát vyzval k jejich ukončení. Na rozdíl od většiny evropských zemí Rakousko nevyhostilo ruské diplomaty po otrávení bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. 

- Další Stracheho politickou kariéru zřejmě ovlivní současný skandál se zveřejněním videa, na němž politik jedná s údajnou příbuznou ruského oligarchy o politické podpoře výměnou za zajištění státních zakázek. Strache v sobotu nabídl kancléři Kurzovi svoji rezignaci a oznámil, že premiér ji přijme. Strache, který se považuje za oběť tajných služeb s cílem svrhnout vládu, hodlá skončit též ve funkci předsedy FPÖ. 

- Strache se narodil 12. června 1969 ve Vídni. V letech 2006 až 2017 zasedal v Národní radě. V FPÖ se angažuje již od mládí. Politice se začal plně věnovat po ukončení podnikatelské dráhy na konci 90. let. V březnu 2004 stanul v čele zemské organizace svobodných ve Vídni a rok později, po odštěpení Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), byl zvolen předsedou strany. 

- Je podruhé ženatý a má tři děti.