Ranní check: Fed zvýšil úroky. Musk prodal další akcie Tesly

Nizozemská vláda zastropuje od roku 2024 ceny nájemného pro střední třídu.

Nizozemská vláda zastropuje od roku 2024 ceny nájemného pro střední třídu. Zdroj: profimedia

Americká centrální banka Fed zvýšila svou základní sazbu o 0,5 procentního bodu.
Miliardář Elon Musk prodal další velký balík akcií Tesly.
Německá recese v roce 2023 bude mírnější než se čekalo, odhadují ekonomové.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 349. den roku, svátek má Radan či Radana, před 27 lety umožnil Evropský soudní dvůr profesionálním fotbalistům přestupovat po skončení kontraktu do jiného klubu, aniž by museli vyplácet náhradu svému dosavadnímu zaměstnavateli.  

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Německo příští rok čeká jen mírná recese, tvrdí Ifo

Německo příští rok zcela určitě spadne do hospodářské recese, bude však mírnější než se původně očekávalo. Uvedli to přední výzkumníci z Institutu pro ekonomický výzkum (Ifo) pro stanici Deutsche Welle. Růst německého HDP se v roce 2023 podle nich smrskne pouze o 0,1 procenta. Vysoká inflace v listopadu zpomalila z 10,4 procenta na rovných deset procent. Zastavil se také růst cen plynu a pohonných hmot. Poptávka po zboží z německého výrobního sektoru naopak zůstává silná.    

Nizozemsko zavádí cenový strop pro nájmy

Nizozemská vláda zastropuje ceny nájemného, píše Bloomberg. Nové pravidlo bude platit od ledna roku 2024 a dotkne se více než 300 tisíc domácností. Cena nájmu se má v průměru snížit o 190 eur, přibližně 4611 korun za měsíc. Majitelé nemovitostí, kteří si budou účtovat vyšší částky, zaplatí pokuty. Firmy a institucionální investoři by zároveň měli do roku 2030 postavit až 100 tisíc nových bytů určených pro střední třídu. Země se dlouhodobě potýká s nedostatkem cenově dostupného bydlení pro lidi se středními příjmy, jako jsou učitelé, policisté nebo zdravotní sestry. 

Musk se zbavil dalších akcií Tesly

Jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk prodal téměř 22 milionů akcií Tesly za 3,58 miliardy dolarů, skoro 82 miliard korun. Šéf amerického výrobce elektromobilů se zbavoval velkých balíků akcií Tesly v průběhu celého letošního roku. V dubnu prodal cenné papíry za 8,5 miliardy dolarů, v srpnu za 6,9 miliardy dolarů a v listopadu v hodnotě 3,95 miliardy dolarů. Musk dříve prohlásil, že potřebuje finanční prostředky na převzetí společnosti Twitter.  

Fed zvýšil úroky o půl procenta

Americká centrální banka Fed podle očekávání analytiků zvýšila na svém posledním letošním zasedání základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu do úrovně 4,25 až 4,5 procenta. Sazby jsou tak v USA nejvyšší od roku 2007. Pozitivně pro trhy nevyzněl ani následný komentář šéfa Fedu Jerome Powella, jenž uvedl, že banka se ještě neblíží tomu, aby mohla ohlásit vítězství nad vysokou inflací. Fed také v nové prognóze snížil výhled pro růst americké ekonomiky v příštím roce na 0,5 procenta. V září očekával růst HDP o 1,2 procenta.   

Americké akcie oslabily

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech reagovaly na včerejší rozhodnutí americké centrální banky o úrokových sazbách poklesem. Dow Jonesův index se snížil o 0,42 procenta. Širší S&P 500 odevzdal 0,61 procenta a technologický Nasdaq Composite se propadl o 0,76 procenta. Ve ztrátě ve středu uzavřela obchodování i většina hlavních trhů v západní Evropě. Panevropský benchmark STOXX Europe 600 klesl o 0,02 procenta.  

Stane se dnes

  • V Bruselu začíná pravidelný summit Evropské unie. Jeho hlavními tématy budou válka na Ukrajině, energetická krize a společná obrana. Česko na akci zastupuje premiér Petr Fiala (ODS).
  • Slovenský parlament by měl hlasovat o návrhu opozice vyslovit nedůvěru menšinové vládě premiéra Eduarda Hegera. 
  • Generální advokát Soudního dvora Evropské unie vydá stanovisko k žalobě Evropské komise na jeden z polských zákonů, které podle Bruselu ohrožují nezávislost polské justice.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že zvýší základní sazbu o 0,5 procentního bodu na 3,5 procenta.
  • Odpoledne zasedá také Evropská centrální banka. I zde se čeká zvýšení úrokové sazby o půl procentního bodu na 2,5 procenta. 
  • Místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič se v Bruselu poprvé osobně setká s britským ministrem zahraničí Jamesem Cleverlym. Budou řešit spor o takzvaný severoirský protokol. Britští a unijní diplomaté chtějí podle agentury Bloomberg vyřešit tuto záležitost do února 2023.
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Ruska za třetí čtvrtletí. 
  • Spojené státy budou informovat o vývoji průmyslové výroby v zemi za listopad.