Bahrajnská aktivistka obviňuje Zdechovského z korupce. Lže, brání se český europoslanec

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) popírá nařčení a naopak tvrdí, že aktivistka je placená Íránem.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) popírá nařčení a naopak tvrdí, že aktivistka je placená Íránem. Zdroj: Archiv Tomáše Zdechovského

Bahrajnská aktivistka za lidská práva Maryam al-Khawaja obvinila eurposlance Tomáše Zdechovského, že hájí zájmy autoritářského režimu.
2
Fotogalerie

Bojovnice za lidská práva Maryam al-Khawaja z Bahrajnu ve středu na Twitteru ostře zkritizovala europoslance a bývalého místopředsedu KDU-ČSL Tomáše Zdechovského. Humanitární aktivistka tvrdí, že v Evropském parlamentu hájí zájmy Bahrajnu, protože mu tamní autoritářský režim platí luxusní pobyty v této zemi. Zdechovský v rozhovoru s deníkem E15 toto nařčení striktně odmítl a vzkázal Maryam al-Khawaja, aby „si zametla před vlastním prahem“.

Roztržka vypukla ve chvíli, kdy se Evropský parlament potýká s rozsáhlým korupčním skandálem. Několik současných i bývalých evropských politiků čelí podezření, že za peněžité a jiné dary prosazovali rozhodnutí, která vyhovovala zájmům další muslimské země, Kataru. 

Al-Khawaja, dcera politického vězně Abdulhadiho al-Khawaji, jenž si od roku 2011 odpykává v Bahrajnu doživotní trest, dává obě kauzy do souvislosti a upozorňuje, že se Zdechovský dříve otevřeně přátelil s řeckou europoslankyní Evou Kailiovou. Ta je jednou z hlavních podezřelých v katarské aféře a momentálně je kvůli vyšetřování držena ve vazbě v Belgii.

„Člověk by si myslel, že europoslanci budou v těchto dnech dvakrát přemýšlet, než začnou šířit propagandu jiného státu z Perského zálivu, ale někteří lidé neznají stud,“ říká al-Khawaja na videu zveřejněném na sociální síti. Zdechovský si podle ní užíval pobyt v přepychovém bahrajnském hotelu v době, kdy se prodemokratičtí aktivisté, jako je ona, nemohou vrátit do vlasti, a následně se v Evropském parlamentu opakovaně zastával bahrajnského režimu, který „vraždí, vězní, znásilňuje a mučí své občany“.

Aktivistka se obává, že politici jako Zdechovský budou v europarlamentu negativně ovlivňovat jednání o stavu lidských práv v Bahrajnu a šířit pomluvy, jejichž cílem je zdiskreditovat jejího otce. „Tomáši, co na to říká vaše svědomí, že jste připraven zničit reputaci muže, jenž byl brutálně mučen a vězněn posledních jedenáct let?“ ptá se al-Khawaja.

Zdechovský, který vede skupinu europoslanců, jež má za úkol budovat přátelské vztahy mezi Evropskou unií a Bahrajnem, nicméně slova humanitární aktivistky popírá a nabízí vlastní verzi. „Je to absolutní lež. V Bahrajnu jsem byl pouze dvakrát, z toho jednou pracovně. Moje mise byla naprosto transparentní a veškeré náklady s ní spojené klidně mohu doložit do posledního eura,“ tvrdí Zdechovský. 

„Paní aktivistka v tomto lže, zřejmě proto, že dlouhodobě kritizuji politický režim v Íránu, který ji velmi dobře platí skrze své různé neziskové organizace. Její otec mimochodem vedl před dvaceti lety Frontu za osvobození Bahrajnu a její členové byli cvičeni a finančně podporováni íránskými milicemi. To její video na Twitteru bylo natolik trapné, že jsem na ně ani nereagoval,“ dodává český europoslanec. 

Dále vysvětlil, že během cesty do Bahrajnu si nemohl vybrat, kde bude ubytován. „Já bych tam klidně jezdil taxíkem, ale dostal jsem z bezpečnostních důvodů přidělenou policejní ochranu. A klidně se zeptejte jakéhokoli politika, že ve chvíli, kdy dostanete ochranku od hostitelského státu, tak prostě musíte jezdit jejich autem a bydlet v objektu, který vám oni určí,“ hájí se Zdechovský.  

O svém přátelství s Kailiovou Zdechovský promluvil již dříve pro server Novinky.cz. Prohlásil, že se s ní od roku 2018 příliš nevídal, ale nedovede si dobře představit, proč by významná a dobře placená politička přijímala úplatky od Kataru.   

Na obvinění ze strany Maraym al-Khawaja však už stihla zareagovat dánská europoslankyně z Radikální liberální strany Karen Melchiorová a vyzvala Evropskou lidovou stranu (pod kterou spadá KDU-ČSL – pozn. red.), aby Zdechovského zbavila funkce hlavního vyjednávače s Bahrajnem. 

„S ohledem na probíhající vyšetřování v Evropském parlamentu musíme být opatrní, abychom nevyvolali obavy, že nejsme dostatečně odolní vůči korupci a nepatřičnému vlivu. Potřebujeme zajistit, aby byla zachována důvěra v integritu naší instituce,“ uvedla Melchiorová pro deník E15. Na druhé straně přiznala, že netuší, zda Zdechovský opravdu může sloužit zájmům bahrajnské vlády.