Ranní check: Japonsko chce masivně zbrojit, Penguin Random House vzdal velkou knižní akvizici

Nakladatelství Penguin Random House nekoupí firmu Simon & Schuster.

Nakladatelství Penguin Random House nekoupí firmu Simon & Schuster. Zdroj: Profimedia

Japonský premiér Fumio Kišida řeší, kde vzít na obranu.
Rusko vyzvalo Turecko ke zdrženlivosti v Sýrii. Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím.
3
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 326. den roku, svátek má Cecílie, před sedmnácti lety se Angela Merkelová stala první ženou ve funkci německého kancléře.

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Moskva vyzvala Ankaru ke zdrženlivosti v Sýrii

Rusko vyzvalo Turecko, aby projevilo zdrženlivost k použití nadměrné vojenské síly v Sýrii a zabránilo tak zvýšení napětí. Podle ruských tiskových agentur to uvedl zmocněnec prezidenta Vladimira Putina pro Sýrii Alexandr Lavrentijev.

Turecko v neděli provedlo nálety na cíle v severním Iráku a Sýrii proti kurdským milicím YPG a Straně kurdských pracujících (PKK). Prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím v Sýrii.

„Vyzveme naše turecké kolegy, aby projevili určitou zdrženlivost a zabránili tak eskalaci napětí nejen v severních a severovýchodních regionech Sýrie, ale na celém území,“ uvedl Lavrentijev podle agentury RIA Novosti. Údery byly reakcí Ankary na teroristický útok v Istanbulu z předminulého víkendu, který turecká vláda připisuje kurdským radikálům. Kurdové podíl na atentátu odmítají.

✅ Nakladatelství Penguin Random House nekoupí firmu Simon & Schuster

Ztroskotal plán největšího světového nakladatelství Penguin Random House na koupi svého rivala, firmy Simon & Schuster, za 2,18 miliardy dolarů. Německá firma Bertelsmann, majitel Penguin Random House, se nebude odvolávat proti dřívějšímu verdiktu amerického soudu. Soud na konci října akvizici zakázal, protože spojení dvou gigantů na knižním trhu by podle něj drasticky snížilo konkurenci a mohlo by také vést k nižším honorářům pro autory.

Sloučení dvou velkých nakladatelských domů napadlo americké ministerstvo spravedlnosti před rokem. Podle něj by takto vzniklá firma kontrolovala téměř polovinu trhu s právy na vydávání bestsellerů, nejbližší konkurent by ve srovnání s takovým gigantem byl zhruba poloviční.

Bertelsmann se podle agentury Reuters neúspěšně pokoušel přesvědčit firmu Paramount Global, majitele Simon & Schuster, aby prodloužili platnost vzájemné dohody o obchodu a odvolali se proti rozhodnutí soudu. Po rozvázání dohody zaplatí Penguin Paramountu odstupné ve výši 200 milionů dolarů.

Penguin Random House vydává například knihy Zadie Smithové, Dana Browna či Danielle Steelové. U nakladatelství Simon & Schuster své knihy vydávají mimo jiné  Stephen King, Jennifer Weinerová nebo Hillary Clintonová.

✅ Kišida řeší, jak financovat japonskou obranu

Japonský premiér Fumio Kišida čelí dilematu: většina veřejnosti, znepokojená ruskou invazí na Ukrajinu a rostoucím napětím ohledně Tchaj-wanu, chce posílení obrany, ale jen málokdo si přeje zvýšení daní, které by ho zaplatilo.

Panel odborníků vlády v oblasti obrany předložil vládě v úterý návrh, podle něhož Japonsko potřebuje získat schopnost protiútoku v případě napadení a má se snažit nashromáždit dostatečné množství raket během příštích pěti let.Panel také vyzval k posílení obranného výzkumu a infrastruktury a zlepšení kybernetické obrany.

Skupina navrhuje reformy výdajů a zvýšení daňových příjmů na pokrytí nákladů. Kišida, jehož míra podpory klesla na nejnižší úroveň od nástupu, si tak bude muset vybrat z nepopulárních řešení. „Musí se obrátit na lidi s návrhem na zvýšení výdajů na obranu,“ řekl Bloombergu Takero Doi, profesor ekonomie na tokijské univerzitě Keio.

Japonsko, omezeno svou pacifistickou ústavou, dlouho spoléhalo na americký „jaderný deštník“ a udržovalo své výdaje na obranu pod jedním procentem HDP. Kišidova vládnoucí Liberálně demokratická strana vyzvala k dosažení dvou procent, doporučených pro členy Severoatlantické aliance, do pěti let.

✅ Šalamounovy ostrovy zasáhlo silné zemětřesení

U Šalamounových ostrovů udeřilo zemětřesení o síle 7,0 stupně Richterovy škály. Meteorologická služba Šalamounových ostrovů uvedla, že vlna cunami nehrozí. Podle agentury AP nebyly hlášeny oběti ani rozsáhlé škody. Zemětřesení vycházelo z hloubky patnácti kilometrů, zhruba šestnáct kilometrů na jihozápad od Malanga.

Tichomořské centrum pro varování před cunami podle agentury AP sdělilo, že zemětřesení může způsobit nebezpečné vlny, cunami se ale podle něj neočekává. Podle meteorologické služby Šalamounových ostrovů nehrozí cunami, ale u pobřeží mohou být neobvyklé proudy.

Stane se dnes

  • Ruský prezident Vladimir Putin bude jednat v Arménii. Tématem rozhovorů mají  být nedávné střety mezi arménskými a ázerbájdžánskými silami.
  • Evropská komise představí návrh mechanismu, který má omezit výrazné cenové výkyvy plynu na virtuálním obchoním uzlu TTF.
  • Uskuteční se jednání ministrů EU odpovědných za regionální rozvoj, které povede český vicepremiér Ivan Bartoš.
  • Začne týdenní internetová aukce aukční síně Sotheby´s zaměřená na středoevropské umění zejména z Německa, Polska, Rakouska, Maďarska a Česka.